hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Küszöbön a férfi fogamzásgátló

Évtizedek óta kísérleteznek olyan gyógyszerekkel, melyek segítségével végre a férfiak is kivehetnék a részüket a születésszabályozásban. Most végre elérhető közelségbe került egy olyan hatásos szer, amelynek óriási előnye, hogy – nőknek adott társaival ellentétben – még csak nem is tartalmaz hormont, írja a Népszabadság.

Mint annyi új felfedezésbe, a JQ1 kifejlesztésébe is beleszólt a véletlen. Ugyanis a szert eredetileg rákos daganatsejtek elpusztítására találták ki. Azt, hogy a JQ1 a kísérleti egerek heréjében meggátolta az ondótermelést is, váratlan „melléklelet” volt. Ezt követően már célzottan – és természetesen a szigorú tudományos kritériumok betartása mellett – tesztelték a hím rágcsálók fertilitására kifejtett hatását. A James Bradner professzor vezette kutatócsoport bebizonyította, hogy a herékben hatásosan – ugyanakkor reverzibilisen, visszafordítható módon – megakadályozta a differenciálatlan őssejtek ondósejtté alakulását.

A szer egy BRDT rövidítésű herespecifikus fehérje működésének gátlásán keresztül fejtette ki a hatását. A BRDT az ondósejt érésének korai stádiumában behatol a sejtmagba, és génállomány meghatározott pontjához kötődik. Ott mintegy bekapcsolja a sejt vezérlőpultját, és ennek hatására alakul át az éretlen sejt specifikus ondósejtté. A JQ1 ennek a BRDT fehérjemolekulának ahhoz a részéhez kötődik, azt köti le, amellyel eredetileg a génhez szeretett volna kapcsolódni. Így akadályozza meg, hogy a BRDT herespecifikus protein teljesítse küldetését, és beindítsa az ondósejt érési folyamatát.

Különböző dózisokkal tesztelték az állatokat. Kiderült, hogy fiziológiás, az állat számára ártalmatlan adagban három-hat hetes időtartamra 90 százalékkal csökkentette az ondósejtek számát, és 75 százalékkal a sejtmotilitást, azaz a hím ivarsejtek mozgékonyságát. Amikor elhagyták a szert, egy-két hónap múlva teljes mértékben helyreállt az állatok nemzőképessége. Mellékhatást egyáltalán nem találtak, és a későbbiekben sem befolyásolta a hím nemi hormonok koncentrációját és az állatok párzási szokását.

A New Scientistnek adott interjújában Richard Sharpe, a skót University of Edinburgh neves reprodukciós szakértője is nagyra értékelte az eredményeket, és kíváncsian várja a humán kísérletek eredményeit. Különösen (persze a szer elhagyását követő) az utódokra kifejtett hatásokra kíváncsi – pontosabban reméli, hogy rájuk nem hat.

Dr. Buzogány István, a Péterfy Sándor utcai kórház urológus főorvosa mindehhez hozzáfűzte: bár a JQ1 korszakalkotó áttörést hozhat a fogamzásgátlásban, valóban nem árt az óvatosság. A szer hatását – és mellékhatásait –minden szemszögből meg kell vizsgálni. Soha nem tudhatjuk biztosan, hogy milyen veszélyt rejt magában, ha beavatkozunk a természet rendjébe. Ma világszerte mintegy százmillió nő használ hormonális fogamzásgátló pirulát. Nem túlzás hát kijelenteni, hogy ha a nem hormontartalmú, férfiak által is szedhető, átmeneti fertilitásgátló tabletta valóban realitássá válik, komoly kihatással bír majd a következő nemzedék közérzetére és életformájára.

A teljes cikk

Dr. Nemes János
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink