hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Kérdéses az omega-3 zsírsavak haszna

Hal igen, halolaj nem

Az omega-3 zsírsavak szedését széles körben javasolják nagy szív-érrendszeri betegségkockázat esetén, de hasznuk ismét megkérdőjeleződött, írja az OTSZ Online.

Egy 2018. január 31-én megjelent meta-analízisben ismételten igazolták, hogy az omega-3 zsírsavak napi használatával nem csökken a magas rizikócsoportba tartozó egyének súlyos kardiovaszkuláris eseményeinek kockázata, közli a lap.  Angol, holland, kanadai, amerikai, német, olasz kutatók csapata (Omega-3 Treatment Trialists’ Collaboration) 77 917 beteget tartalmazó 10 nagy klinikai vizsgálat meta-analízisét végezte el. A betegek átlagos életkora 64 év volt, 61,4%-ban férfiak voltak. Minden beteg a jelentős kardiovaszkuláris kockázatú csoportba tartozott, már előzetesen stroke-on esett át koszorúsér vagy egyéb betegsége volt. A táplálékkiegészítő omega-3 zsírsavat átlagosan 4,4 éve fogyasztottak.

A betegek legalább egy évig napi 226-1800 mg omega-3 zsírsavat szedtek. A kutatók nem észleltek kedvező hatást sem a koronária-betegség előfordulásában (RR: 0,96, P=0,12), sem a nem halálos végű szívinfarktusok arányában (RR: 0,97, P=0,40), sem a koszorúeres halálozásban (RR: 0,93, P=0,05). Az omega-3 zsírsav adagolása nem csökkentette sem a fontosabb vaszkuláris történések (RR: 0,97, P=0,10), sem a stroke-ok számát (RR: 1,03, P=0,56), sem a revaszkularizációk arányát (RR: 0,99, P=0,61). A szenior szerző, dr. Robert Clarke (University of Oxford) szerint a vizsgálat nem támasztja alá az American Heart Association (AHA) azon javaslatát, mely szerint omega-3 zsírsav szedést ajánlanak a magas kockázatú betegek részére kardiovaszkuláris prevenció céljából. Változatlanul javasolják betegeiknek a halételek fogyasztását, lehetőleg heti két alkalommal, de a halolaj kiegészítőknek szerintük nincs semmilyen plusz előnyük.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink