hirdetés
2022. augusztus. 17., szerda - Jácint.
hirdetés

 

Jó hatásfokú tumorellenes beavatkozás noninvazív ultrahangos terápiával

A Michigan Egyetem kutatói a Cancers folyóiratban közölt cikkükben egy új tumorellenes ultrahangterápia kedvező eredményeiről számoltak be, melyet májrákos egerek daganatainak kezelésére alkalmaztak.

A vizsgálatban a 2001 óta folyamatosan fejlesztett, milliméteres pontosságú transzduktort alkalmazták, amely magas amplitúdójú, mikroszekundum jelhosszúságú ultrahanggal roncsolja a tumorokat. A beavatkozás hatására a szövetben mikrobuborékok képződnek, amelyek mérete igen gyorsan nő, majd csökken. Ez az erős, de extrém mértékben lokalizált hatás elöli a rákos sejteket, és szétroncsolja a tumor szerkezetét.

A kutatók meg sem kísérelték a teljes tumor szétroncsolását, mert észrevették, hogy a májdaganat 50-75%-ának szétzúzását követően az állatok immunrendszere már képes elbánni a megmaradt tumordarabokkal. További örvendetes eredmény, hogy a módszerrel az állatok 80%-ánál nem tapasztaltak rekurrenciát vagy metasztázist. A noninvazív módszer előnye, hogy nehezen elérhető helyeken, például agydaganatok esetén is alkalmazható lehet.

Forrás: Tejaswi Worlikar et al, Impact of Histotripsy on Development of Intrahepatic Metastases in a Rodent Liver Tumor Model, Cancers (2022)

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink