hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Izzadságból tárja fel a stressz szintjét egy új tapasz

A Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) tudósai kifejlesztettek egy hordható érzékelő chipet, amely az izzadságban képes megmérni a kortizol koncentrációját, és így a pácienseket gyötrő stressz szintjének meghatározására is alkalmas, írja a GyártásTrend.

A kortizol egy olyan hormon, amelyet a test a stresszre reagálva bocsát ki magából, és így akár a felhasználó stresszszintjét folyamatosan nyomon követő, viselhető eszközöket – például okosórákat – is létre lehetne hozni az új technológiával.

A kortizol az anyagcsere, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepet játszik. A hormon egyszersmind a „küzdj vagy menekülj” szituációkban sok energiát átirányít az agyhoz, az izmokhoz és a szívhez is, vagyis megterhelő helyzetekben is jelentős segítséget nyújt a szervezetnek.

A kortizol kiválasztása egy bizonyos cirkadián ritmus szerint mindamellett küzdelmes szituációk hiányában is folyamatos. A stresszel összefüggő betegségekben szenvedő embereknél ez a ritmus esetenként hiányozhat, de olyanok is vannak, akiknek a szervezete túl sok vagy túl kevés kortizol termel. Ezek a kondíciók szív- és érrendszeri betegségekhez, depresszióhoz, kiégéshez vagy „stresszevés” miatt akár súlygyarapodáshoz és elhízáshoz is vezethetnek.

Forrás: EPFL
Forrás: EPFL

Az EPFL Nanoelectric Devices Laboratory (Nanolab) munkatársai és a Xsensio által közösen kifejlesztett tapasz egy tranzisztorral és egy grafénelektródával rendelkezik. Az eszköz bizonyos egyszálú DNS-ek és RNS-ek különböző szakaszait szintén tartalmazza – ezek a fragmentumok a kortizollal képesek kötődéseket kialakítani, és így a hormonnak a verejtékben megtalálható koncentrációja rajtuk keresztül megmérhető.

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink