hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Itt a kerámia alapú “tinta” – Élő sejtes csontok 3D-nyomtatással

A UNSW Sydney kutatói egy olyan kerámia alapú “tintát” fejlesztettek ki, amellyel a sebészek élő sejteket tartalmazó csontrészeket nyomtathatnak 3D-nyomtatóval a sérült csontszövetek pótlására.

A kalcium-foszfátot tartalmazó tintát használó 3D-nyomtatásra a COBICS (ceramic omnidirectional bioprinting in cell suspensions) névre keresztelt új technológia ad lehetőséget. A kinyomtatott csontszerű struktúrák vízbe helyezve pár percen belül megszilárdulnak. A 3D-nyomtatással készült csont ötlete egyáltalán nem számít újdonságnak, viszont a mostani innováció különlegessége, hogy szobahőmérsékleten is lehet alkalmazni, valamint a megszilárduláshoz nem szükségesek sem durva, mérgező hatású vegyszerek, sem pedig sugárzás, így élő sejtek behelyezése is lehetséges. Az eljárást kidolgozó szakemberek szerint az új technológia főleg olyan esetekben lesz majd használatos, amikor trauma vagy rákos megbetegedés következtében kiterjedt csontpótlásra van szükség.

Fotó: MedicalOnline archív
Fotó: MedicalOnline archív

Forrás: Sara Romanazzo et al. Synthetic Bone‐Like Structures Through Omnidirectional Ceramic Bioprinting in Cell Suspensions, Advanced Functional Materials (2021).

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink