hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Ígéretes univerzális influenza vakcina - nem kell minden évben oltani?

Egy univerzális influenza vakcina, amely egy olyan fehérjét céloz meg, amelyik mindegyik A típusú influenzavírus törzsben megtalálható, konzisztensen immunválaszt váltott ki az emberekben. Ha hatásosnak bizonyul, akkor fölöslegessé válik, hogy évente új oltóanyagot állítsanak elő attól függően, hogy melyik influenzatörzs támadása tűnik a legvalószínűbbnek.

A klinikai vizsgálatok eredményeit a Vaccine-ben publikálták a galvestoni Texasi Egyetem orvoskarának és egy magán biotechnológiai cégnek, a VaxInnate-nek a kutatói. A kutatás 9,5 millió dollárba került, amelyet a Bill and Melinda Gates Alapítvány fedezett.

Mint egy korábbi hasonló célú vizsgálat vezetője fogalmazott „a jelenleg használatos influenza oltóanyagok azon alapulnak, hogy a megfelelő egészségügyi hatóság előrejelzi, hogy milyen influenzatörzs támadása várható, és a vakcinát minden évben ennek megfelelően állítják elő. Ez rendkívül idő- és munkaigényes, nagyon drága is – mindezt megspórolhatnánk egy univerzális oltóanyaggal. Egy egyszerű és teljesen szintetikus vakcina – amit nem az influenzavírus változó felépítése alapján gyártanának, és nem kellene évente újat készíteni – jelentős előnyökkel járna az influenzajárvány megelőzésében.”

Az új oltóanyag-jelölt, a VAX102 egy M2e néven ismert fehérje ellen hat, amely az A típusú influenzavírusok felszínén található, és amelynek szerkezete viszonylag állandó maradt az utolsó 100 évben. A VAX102 az M2e négy másolatából áll, amelyek egy adjuvánsként szereplő, flagellin típusú fehérjéhez, a TLR5-höz kötődnek. Az M2e antigén 1918-tól a legutóbbi pandémiáig semmit sem változott; ez teszi lehetővé, hogy az univerzális vakcina célpontja legyen, hogy olyan immunválaszt váltson ki, amely hosszú ideig megmarad.

Eddig két vizsgálatban ellenőrizték a VAX102 biztonságosságát, tolerálhatóságát és immunogenitását. A kísérleti személyek 18–49 éves egészséges felnőttek voltak, akiknek egyik fele véletlenszerűen két adag oltóanyagot kapott, másik felük két adag placebót. Többféle dózist vizsgáltak, 0,03 és 10 µg között. A legnagyobb adagokat kapókban gyakoribbak voltak a szisztémás reakciók, de az 1 µg-os vagy ennél kisebb dózisok biztonságosak voltak. Minden beoltott személyben kisebb-nagyobb mértékű antitesttermelést tapasztaltak – a második adagot követő 14. napra valamennyi csoportban több mint négyszeresre nőtt az ellenanyag szintje.

A következő fontos lépés annak megállapítása lesz, hogy milyen mértékben véd az oltóanyag az influenza ellen. További vizsgálatoknak azt is ki kell deríteniük, hogy milyen tartós a hatás – azaz mennyi ideig marad emelkedett az antitest szintje –, és meg kell vizsgálni a citokin választ is (ezek olyan fehérjék, amelyek az immunreakció kapcsán szabadulnak fel).

A további vizsgálatoktól függően lehet, hogy a VAX102-t önmagában lehet majd alkalmazni az A típusú influenza megelőzésére. Egy másik lehetséges stratégia az lehet, hogy együtt adják a hagyományos influenza oltással, ami megnövelheti a hatékonyságot, főként azokban az esetekben, amikor a hagyományos oltóanyag nem felel meg teljesen az influenzavírus törzsének.

Dr. Christine B. Turley, a Texasi Egyetem orvoskarának munkatársa és a vizsgálat vezetője szerint egy gyorsan és gazdaságosan, nagy mennyiségben elkészíthető influenza vakcina, amelyet egyszerű bakteriális fermentációval elő lehet állítani – ilyen a VAX102 – egészen új lehetőség lenne az influenza megelőzésére. Végül, a VAX102 ígéretes lehet az idősebbek számára. Immunválaszunk ugyanis a korral csökken, és ezért az időseket a jelenlegi oltóanyagok kevésbé védik, mint a fiatalabbakat. Ahelyett, hogy nagyobb adagokat adnánk nekik, a VAX102-vel tartós védelmet nyújthatnánk ennek a csoportnak is, maximalizálva az immunológiai memóriát.

Az Adelaide-i Egyetem kutatói februárban számoltak be róla, hogy egy szintetikus univerzális influenza vakcinát sikeresen teszteltek egereken; kimutatták, hogy az egyszerű orrspray formájában alkalmazott vakcina véd az influenza ellen.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink