hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Ígéretes eredmények egy új HIV-vakcinával

A PharmaOnline szerint olyan új HIV-vakcinát teszteltek, amely az AIDS-t okozó vírus sokféle változata ellen hatásos.

A Scripps Research Institute és a nonprofit IAVI közös kutatócsoportja az Immunity folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy az általuk kifejlesztett HIV ellen immunitást biztosító vakcina igen biztató eredményeket mutatott állatkísérletek során, írja a lap.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Viktoriya Dubrovskaya et al, Vaccination with Glycan-Modified HIV NFL Envelope Trimer-Liposomes Elicits Broadly Neutralizing Antibodies to Multiple Sites of Vulnerability, Immunity (2019).

3D generated illustration of HIV Aids virus cells for medical science background (Forrás: 123rf)
3D generated illustration of HIV Aids virus cells for medical science background (Forrás: 123rf)

Az UNAIDS adatai szerint eddig mintegy 35 millió emberéletet követelt világszerte a HIV-fertőzést követően kialakuló AIDS, és jelenleg is 37-38 millió HIV-fertőzöttet tartanak nyilván. A HIV gyors mutációs képessége és az immunrendszer támadásait kivédeni hivatott mechanizmusai alaposan feladták a leckét a vakcinafejlesztőknek. A jelenleg állatokon tesztelt vakcina pont abban különleges, hogy úgynevezett széles körűen neutralizáló antitesteket (bnAb – broadly neutralizing antibodies) alkalmaz, amelyek két kritikus ponton támadják a vírust.

Az E70 nevű antitest a HIV kötődési helyének számító CD4 kötődési helyet blokkolja meglehetősen szokatlan módon: egy glikánmolekula megragadásával. A másik, 1C2 nevű antitest a HIV köpenyfehérjéjének egy jól ismert gyenge pontját támadja: a komplex fehérje két kulcsfontosságú szegmensének összeköttetését célozza meg. Az 1C2 antitest bekötődése destabilizálja a köpenyfehérjét, ami a továbbiakban nem képes bejuttatni a HIV genetikai kódját az emberi sejtekbe. Az 1C2 ráadásul az intézetben tárolt 208 különböző HIV izolátum 87%-át képes volt blokkolni, így egészes széles neutralizációs spektrummal rendelkezik.

A vizsgálat különösen azért fontos, mert megmutatta, hogy a vírus elleni vakcinázás igenis megvalósítható, amennyiben sikerül a szervezet immunrendszerét olyan antitestek termelésére bírni, amelyek a HIV több kötődési helyét egyszerre támadják meg.

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink