hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

IBS-diagnózis vizeletből

Kanadai kutatók egy olyan vizsgálati eljárást fejlesztettek ki, mely állításuk szerint alkalmas lehet az irritábilis bél szindróma (IBS) vizeletből történő kimutatására, illetve az alkalmazott terápiás módszerek hatásosságának monitorozására.

A kanadai McMaster University kutatócsoportja a Metabolomics folyóiratban számolt be arról, hogy újonnan kidolgozott diagnosztikai eljárásukkal képesek lehetnek a vizeletből kimutatni az irritábilis bél szindróma jelenlétét. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Mai Yamamoto et al, Metabolomics reveals elevated urinary excretion of collagen degradation and epithelial cell turnover products in irritable bowel syndrome patients, Metabolomics (2019).

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Az irritábilis bél szindróma (IBS, irritable bowel syndrome) az emésztőrendszer ismeretlen eredetű funkciózavara, mely olyan krónikus panaszokkal jár, mint az időnkénti hasfájás, a rendszertelen székelés (hasmenés, szorulás vagy felváltva) és puffadás. Mivel a betegségnek nincsenek jellegzetes, kizárólag rá vonatkozó tünetei, így a pontos diagnosztizálása körülményes folyamat, és a kezelési lehetőségek is korlátozottak.

A diagnózis során ki kell zárni több más rendellenességet, például a gyulladásos bélbetegségeket, ezért a kutatók arra keresték a választ, hogy invazív kolonoszkópiás vizsgálat nélkül is felfedezhetők-e olyan metabolikus különbségek, melyekkel a betegség azonosítható lenne. Ennek érdekében egészséges és IBS-ben szenvedő betegek vizeletmintáinak összehasonlító elemzését végezték el, és olyan anyagcseretermékeket fedeztek fel, melyek a beleket borító kollagének degradációjára utaltak. Ezek az anyagcseretermékek akkor jelentek meg a vizeletben, amikor a bélfalak elasztikus fala valamilyen okból károsodik, és emiatt a bélszakasz nem tudja ellátni normál funkcióját. A kutatók szerint eredményeik lehetővé teszik az IBS-ben szenvedő betegek rutin monitorozását is, mely az alkalmazott étrendi változtatások és/vagy gyógyszeres beavatkozások hatásosságának értékelését tenné lehetővé. A kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogy olyan biomarkeret azonosítson a vizeletben, melyek segítségével a Crohn-betegséget lehetne gyorsan, megbízhatóan diagnosztizálni.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink