hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Hegek a szívizomzatban

A hirtelen szívhalálban elhunytak boncolása során az esetek két-ötödében eddig nem ismert, régi szívinfarktus okozta hegeket találtak a szívizomzatban, írja az OTSZ.

Dr. Juha H. Vähätalo (University of Oulu, Finnország) és munkatársai a JAMA Cardiology 2019 júliusi online számában Észak-Finnországban 1998 és 2017 között, nem kórházi körülmények között hirtelen szívhalálban (CAD, coronary artery disease) elhunytak boncolási adatait elemezték. (Finnországban – mint sok más országban is – a váratlan halál esetén kötelező a boncolás.) Azt tapasztalták, hogy az esetek kb. két-ötödében addig ismeretlen koronária betegség (CAD, coronary artey disease) következtében kialakult szívinfarktus (MI) talaján keletkezett hegek fordultak elő a szívizomzatban.

A kutatók eset kontrollos vizsgálatuk adatait zárójelentésekből, boncolási jegyzőkönyvekből, halotti anyakönyvi kivonatokból, standard kérdőívekből, rendőrségi anyagokból, a Finnish Genetic Study of Arrhytmic Events-ből (FinGesture) gyűjtötték.

A jelzett 20 év alatt FinGesture-ben regisztrált 5869 halálozás 74,8%-ában (4392 eset) a halál közvetlen okaként a CAD-ot nevezték meg, az elhunytak 25,2%-ánál (1477 személy) azonban nem állt fenn koronária betegség. Az összes hirtelen szívhalál közül 3122 személynél (a CAD esetek 71%-ánál) a hirtelen szívhalál volt az iszkémiás szívbetegség első és azonnali tünete, azaz korábban a betegeknél nem diagnosztizáltak koronária betegséget, pedig 1322-uknál (42,4%) a boncolás során régi szívinfarktusra jellemző izomhegeket találtak a bal kamra izomzatában, 57,6%-uknál (1798 személy) nem volt ilyen lelet. A régebbi MI-t szenvedettek rendszerint idősebbek és férfiak voltak, nagyobb volt a szívük súlya, mint azoknak, akiknél nem lehetett tünetmentes MI-ra utaló jeleket kimutatni a boncoláskor.

A szívizomzat hegei egyértelműen miokardiális infarktusra utaltak: az esetek 42,4%-ában az akut MI-t a beteg élete során nem észlelték („néma” MI). Az előzetesen „néma” szívinfarktuson átesettek jóval gyakrabban szenvedte hirtelen szívhalált fizikai aktivitás közben, mint azok, akiknél a boncolás során nem észleltek néma MI-t (18,2% vs 12,4%, P<0,001), és nagyobb hányaduk vesztette életét a szabadban (20,0% vs 14,8%, P=0,001). Meglepő viszont, hogy a szaunában nagyobb arányban szenvedtek hirtelen szívhalált azok, akiknél nem volt jele korábbi néma MI-nak (1798-ból 78, 4,3%), (szemben a„néma” MI-n átesettek 1322-ből 21 halálozásával, 1,6%, P=0,03).

További részletek az OTSZOnline-on.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink