hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Hazai denevérekben azonosították a Lloviut-vírust

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumában izolálták a magyarországi denevérekben is kimutatható filovírust, ami az ebola közeli rokona, írja az Index.

A filovírusok családjába tartozik az Afrikában előforduló Marburg-vírus, és a már az európai kontinensen 2002-ben a spanyolországi denevérekben, később pedig a magyarországi denevérekben az RNS-ük által azonosított Lloviut-vírus. Erről a MedicalXpress orvosi szaklap a napokban adott hírt.

Kemenesi Gábor vezetésével a Pécsi Tudományegyetem Nemzeti Virológiai laboratóriumának munkatársai a Simon Scott és Nigel Temperton által irányított Medway School of Pharmacy kutatóival együtt vizsgálták a LLOV-vírust – írta a brit tudományos portál. 

Denevérszérumokkal végzett antitest-kimutatási kísérletekkel azonosították az ebola rokonságába tartozó filovírust. A Magyarországon befogott állatokon végzett teszt pozitív lett. A kutatócsoport kísérletei kimutatták, hogy a Lloviu képes emberi sejteket megfertőzni és szaporodni is, ami aggodalomra ad okot. Annál is inkább, mert az ebolával nem mutatott ki keresztaktivitást, ami azt jelenti, hogy a már létező ebola-szérumok nem biztos, hogy hatásosak a LLOV ellen is.

Kemenesi Gábor kutatócsoportjának tudományos eredményét a Nature Communications szaklapban publikálták.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink