hirdetés
2020. július. 09., csütörtök - Lukrécia.
hirdetés

 

Hasznos vírusfertőzés

Az élethosszig tartó citomegalovírus-fertőzés serkenti a szervezet életkorral egyébként gyengülő immunvédekezését bakteriális kórokozók ellen, állapította meg egy PNAS-tanulmány, ami szerint a vírussal való koevolúció nemcsak az egerek, de az emberek számára is hasznos lehetett.

hirdetés

A University of Arizona kutatói Janko Nikolich-Zugich vezetésével azt kutatják, hogyan gyöngül az idősödéssel a szervezet immunrendszere, ennek során az emberek több mint fele esetében élethosszig tartó infekciót okozó citomegolvírussal (CMV) fertőzték meg a kísérleti állatokat. A kutatók azt várták, hogy a CMV-fertőzött egerek immunrendszere – mivel a vírus elleni küzdelem lefoglalja erőforrásait – rosszabb hatásfokkal bír majd megküzdeni a következő bakteriális fertőzéssel, azonban a kísérleti állatokat az egyik legvirulensebb ételmérgezést okozó baktériummal – Listeria monocytogenes – megfertőzve ennek éppen az ellenkezőjét tapasztalták.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_greenapple78'>greenapple78 / 123RF Stock fotó</a>

Mint tanulmányukban (Megan J. Smithey és munkatársai: Lifelong CMV infection improves immune defense in old mice by broadening the mobilized TCR repertoire against third-party infection; Proceedings of the National Academy of Sciences) a kutatók beszámolnak róla, az emberek a tüneteket legtöbbször nem okozó CMV-fertőzést általában fiatal korukban szerzik. Mivel nem rendelkezünk ellene terápiával, a CMV-fertőzés élethosszig fennmarad, és különösen nagy a prevalenciája idős korban. Most azonban kiderült, hogy a fertőzés a kísérleti állatoknál nem a vulnerábilitást, hanem az ellenállóképességet fokozza, nyilatkozta Nikolich-Zugich, aki munkatársaival már azt is vizsgálni kezdte, hogy milyen mechanizmussal növeli a vírusfertőzés a pathogénekkel szembeni immunvédekezés hatásfokát.

Ennek során kiderült: a CMV-fertőzött állatok ugyanolyan diverz T-sejt-készlettel bírnak, mint a nem fertőzöttek, tehát nem ez áll a háttérben, sőt az is kiderült, nem igaz az az elképzelés sem, amit az immunbiológusok eddig igaznak véltek: bár immunrendszer hatásfoka az idősödéssel valóban romlik, a T-sejt-diverzitás nem csökken.

Más mechanizmus okozza a korosodó immunrendszer gyengülő működését: a kellően diverz T-sejt-készlet nem vonul fel a bakteriális fertőzés helyszínén – hacsak az illető nem fertőzött CMV-vel. A CMV-fertőzés tehát lehetővé teszi az idős állatok számára, hogy kihasználják immunrendszerük továbbra is meglévő kapacitását, magyarázza az immunbiológus, aki a továbbiakban humán vizsgálatokat tervez a témában, és lehetségesnek tartja, hogy a jövőben emberek esetében a heterológ immunitás adaptivitásának fokozásához érdemes lesz mesterséges CMV-fertőzést kiváltani.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink