hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Freund Tamás: Nem felhőtlen a kapcsolat Palkoviccsal

Freund Tamás a VálaszOnline-nak adott interjúban arról is beszélt, hogy Palkovics László miniszterrel több alapvető dologban nem ért egyet.

Nemrég múlt 100 napja, hogy MTA-elnökké választották. Nem bánta meg?

– Fel voltam készülve mindenre. Körülbelül az történik velem, amire számítottam.

Mi történik?

– Ahogy az elnökjelölti programomban is világossá tettem, szeretném távol tartani az Akadémiát a napi pártpolitikától, megtartani a szigorúan vett tudományosság talaján, legyen szó akár a kormánynak készülő döntéselőkészítésről és tanácsadásról, akár a szélesebb társadalom tájékoztatásáról. Minden tevékenységünket független módon, csak tudományos érvkészlet segítségével végezzük. Ha valahol problémát észlelünk, nem a nyilvánosságban üzengetünk. Úgy gondolom, jól haladunk a programom megvalósításával, nem kaptunk negatív visszajelzést se kormányoldalról, se az ellenzéktől.

Önmagában negatív visszajelzésnek tűnik, hogy máig nem valósult meg Orbán Viktorral tervezett találkozója, Palkovics László miniszter pedig az úgynevezett OTKA-vitában lényegében elütötte az ön kinyújtott kezét, amikor visszautasította a munkaebéd-meghívását. Ez durva gesztus, nem?

– Palkovics miniszter úr és az Akadémia kapcsolata már csak ilyen. 2018 óta több kísérlet volt, hogy javuljon ez a helyzet, de úgy tűnik, néhány alapvető dologban nem értünk egyet, így az is kérdéses, egyáltalán lehetséges-e bárminemű gyors javulás. Én mindenesetre megtettem a gesztust felé.

Nézzük az elejétől: a csak OTKA-ként emlegetett Országos Tudományos Kutatási Alapprogram egyik kollégiumának elnöke augusztus végén lemondott, miután Palkovics minisztériuma utólag átírta a szakmai zsűri javaslatát a támogatásra érdemes kutatói pályázatoknál. Ilyenre még soha sem volt példa. Erre ön kemény levelet írt Palkovics Lászlónak…

– Személyes levelet. Melyet úgy kezdtem, hogy a programomnak megfelelően nem a médiában üzengetek. Ez a levél kiszivárgott.

Honnan?

– Nem akadémiai körökből. Nem én szegtem meg az ígéretemet. Valakinek az volt az érdeke, hogy a kormány és az Akadémia közti feszültség fennmaradjon. De szerencsére ez nem így működik. Lassan minden miniszterrel sikerül leülnöm négyszemközti beszélgetésre, ahol biztosítom az egyes tárcákat az MTA együttműködési szándékáról. Ez nem valamiféle elvtelen szolgálatot jelent, hanem azt, hogy az Akadémia hajlandó támogatni egyes politikai döntések optimalizálását. Mintaként említhetném a Belügyminisztériumot, ahol néhány éve már működik tudományos tanács Sabjanics István főosztályvezető vezetésével, melynek feladata a kapcsolattartás a tudomány világával. Minden egyes, a tudományt érintő döntés előtt kikérik a véleményünket. Ugyanezt szeretném elérni a többi tárcánál is. És az ígéret meg is van mindenhonnan.

A teljes interjút a VálaszOnline közli.

(forrás: VálaszOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink