hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Fiatal vértől fiatalodtak, öreg vértől öregedtek az egerek

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói annak jártak utána, hogy a fiatal vér hogyan vált ki választ az elöregedett sejtekben, írja a Qubit.

Egy kísérletben sikerült idős egereket megfiatalítani azáltal, hogy fiatalabb egerek vérét fecskendezték beléjük – írja a South China Morning Post nyomán a lap. A kutatók először fordítva próbálták ki a jelenséget, és megállapították, hogy az idősebb vérrel való érintkezés felgyorsíthatja a fiatal egerek különböző szerveinek és sejttípusainak öregedését. Ezután fecskendeztek fiatal egyedektől származó vért idősebb egerekbe, és azt tapasztalták, hogy a felnőtt őssejtjeik és a környező szomatikus sejtek úgy viselkednek, mintha frissebbek, fiatalabbak lennének. A fiatal vérre a vérképző ős- és elődsejtek (HSPC-k), tehát a többi vér- és immunsejtet létrehozó őssejtek a legérzékenyebbek.

A Cell Stem Cell folyóiratban megjelent friss tanulmány azért is fontos, mert ugyan korábban már több hasonló eredményt bemutattak, azok leginkább a fiatalító jelenségekről szóltak, és nem tárták fel az alapvető mechanizmusokat. A kutatók ezért annak jártak utána, hogy a fiatal vér hogyan vált ki választ az elöregedett sejtekben.

Az öregedési folyamat megértése érdekében a tudósok még a 2000-es évek elején kifejlesztettek egy heterokrón parabiózis nevű technikát, amely alkalmazásával egy fiatal és egy idős egér osztozni tud egy keringési rendszeren – ez segít a kutatóknak kiértékelni, hogy szöveteik és szerveik hogyan reagálnak a beavatkozásra rendszerszinten. A Stanford Egyetem kutatói 2005-ben ezzel a módszerrel adtak fiatal vért egy hónapon keresztül idős egereknek, amelyek izmaiban és májában a fiatalodás jeleit észlelték.

További részletek

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink