hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A fiatalos megjelenés megőrzése: késleltetés és bőrfiatalító kezelések

Az egészség, a társadalmi jólét pozitív megítéléséhez ma hozzátartozik a fiatalos megjelenés. Azok a tevékenységek, melyek a bőr öregedését késleltetik, illetve fiatalítását szolgálják (kozmetikumok, peeling, lézer, mezoterápia, botulinumtoxin, fillerek, bioszálak), egyre népszerűbbek. A páciensek igényei miatt világszerte a kozmetológia, az esztétikai bőrgyógyászat a bőrgyógyászat rohamosan fejlődő ágazatává vált.

Az öregedés genetikailag kódolt és a környezet által is jelentősen befolyásolt, intenzíven tanulmányozott, de pontosan nem ismert biológiai folyamat. A bőr szempontjából megkülönböztetünk természetes (kronológiai/intrinsic) és a külső körülmények (UV-sugárzás, dohányzás, légszennyezés stb.) által fokozott (extrinsic) öregedést (1). A környezeti faktorok közül az egyik legjelentősebb a napfény ultraibolya spektruma, mely a speciális photoagingért felelős (2).

Az öregedő bőr jellemzői

A természetesen öregedő bőrre a sorvadás, az extracellularis mátrix alap és rost anyagainak fogyása, valamint az általános sejtszámcsökkenés jellemző. Mindezek klinikailag a bőr atrófiájában, rugalmatlanságában, ráncosodásában, sápadtságában nyilvánulnak meg. A szubkután zsírszövet átrendeződik, a csont tömege is csökken, átrendeződik, ami az arcon a fiatalos „V” alakkal szemben „A” alak létrejöttében nyilvánul meg. Itt a gravitáció lefelé ható erői lógó, csüngő megjelenést kölcsönöznek az arc szöveteinek. A kor előrehaladtával eleinte csak dinamikus, az izommozgásokkal összefüggő ráncok jelennek meg, majd ezek állandósulnak, és statikus ráncok is felfedezhetővé válnak az összességében rugalmatlan arc és nyaki bőrön, ahol a folyamat a legszembetűnőbb. Jelentős egyéni különbség mutatkozik a megjelenés idejében és mértékében. A photoaginget a bőr egyenetlensége, helyenként atrófia, máshol keratosisok, az irhában funkciót vesztett elasztikus rostok felhalmozódása (elastosis), kollagéndegradáció, hipo-/hiperpigmentáció és helyenként fokozott vaszkularizáció, valamint növedékek keletkezése jellemzi. A photoaging már egészen fiatalon elinduló folyamat, és például speciális fény alatt fotózva tinédzsereken is látható a pigmentegyenetlenség.

Az UV fény szerepe

Az UV fény nemcsak fokozza a bőr öregedését, de karcinogén is. Ellene a bőr a melaninpigmentáció fokozódásával (lebarnulás) és különböző gyökfogó enzimek, molekulák, javító fehérjék szintjének növelésével védekezik. Ebből következik, hogy bár az UV fény a D-vitamin termeléséhez és az általános egészséghez elengedhetetlenül fontos, a lebarnulás már nem kedvező a bőr egészsége szempontjából. A D-vitamin termelődéséhez nem szükséges barnulást is előidéző mennyiségű UV fény.

Fotó: archív
Fotó: archív

Miután az arc, karok korai öregedésében az UV fény jelentős szerepet játszik, így az idő előtti túlzott öregedés megelőzésének egyik fontos eszköze a megfelelő fényvédelem: ruházat, (hosszú ujjú, kalap, napszemüveg) a napon tartózkodási szokások (árnyék, délidőben csökkentett szabadidős tevékenység), fényvédők használatában nyilvánul meg. Nem véletlen, hogy ma szinte minden jó minőségű nappali kozmetikum tartalmaz fényvédőt.

A bőr fiatalos megjelenésének megőrzése

Az egészség, a társadalmi jólét pozitív megítéléséhez ma hozzátartozik a fiatalos megjelenés. Ezért azok a tevékenységek, melyek ennek megőrzését szolgálják, egyre népszerűbbek. A bőrgyógyászat rohamosan fejlődő ágazata a kozmetológia, az esztétikai bőrgyógyászat.

A bőr fiatalos megjelenésének megőrzését az általános egészség megőrzésében is jelentős tényezők, mint egészséges életmód (mozgás, mediterrán alacsony kalóriatartalmú diéta, folyadékfogyasztás) segítik. Az egyéb környezeti hatások, mint például a légszennyezés bőrre gyakorolt negatív hatását a megfelelő ápolás, kozmetikumok használata csökkenti. A jóléti társadalmakban számtalan mennyiségű és típusú kozmetikum van forgalomban, amelyek széles hatóanyag-palettával rendelkeznek, de csak kevés anyagról van valóban orvosi/klinikai értelemben vett bizonyíték a lokális alkalmazás során tapasztalható hatékonyságról. Kozmetikumok esetén hatósági követelmény az ártalmatlanság bizonyítása. 

A bőr barrier megőrzése és javítása fontos bőrápolási szempont. A hám zsírtartalmát kíméletesen eltávolító, lemosók alkalmazása, majd emolliensek (krémek) rendszeres használata elsődleges teendő. A hatóanyagok tekintetében a lokális retinoidokról van a legtöbb bizonyíték (3). Miután a retinsav szisztémásan teratogén, lokálisan is csak orvosi rendelvényre alkalmazható. Az A-vitamin más származékai fiatalító hatásáról kevesebb bizonyíték van, viszont ezek biztonsággal használhatók, így sok kozmetikum tartalmazza. A C-vitamin, a növényi flavonoidok széles körben használt antioxidáns hatóanyagok bizonytalan klinikai evidenciákkal.

Ablatív bőrfiatalító módszerek

A mindennapi bőrápolás mellett számos olyan orvosi tevékenység van, amely a bőr fiatalítását (rejuvenáció) célozza meg. A hám felső rétegeinek eltávolítása (peeling) bizonyítottan megújítja nemcsak magát a hámot, hanem az irhát is. Ennek mértéke arányos az eltávolítás mélységével. Minél mélyebben történik a peeling, annál hatékonyabb fiatalító hatás várható, de néhány hónapnak el kell telnie a végleges eredmény eléréséig. Az eltávolítás történhet mechanikusan (fizikai eszközzel, hideg hatással, plasma), kémiai úton, de speciális fény (CO2, Er:YAG laser) segítségével is. Nagyon felületes, a szaruréteget célzó peelinget végezhet kozmetikus, de ha a hám élőrétegét is érinti az eltávolítás, az orvosi feladat. A kémiai peelinghez különböző savak (triklórecetsav, alfa- és béta-hidroxisavak [gyümölcssav]) használatosak, a magasabb koncentrációk mélyebb hámlasztást eredményeznek (4). A beavatkozások után vörösség, majd néhány nap múlva hámlás észlelhető. Az igazán mély, dermist is érintő peelingek dermabrázióval, krioterápiával, de leginkább ablatív lézerekkel végezhetők. Ezek után 4−14 nap sebgyógyulási periódus szükséges a mélységtől függően, így az az idő, amíg közösségbe nem mehet (down time) a páciens, viszonylag hosszú. A gyógyulási periódus csökken, ha a lézerrel nem az egész hám kerül eltávolításra, hanem csak kis lyukak, frakcionáltan a teljes felület bizonyos százalékában. A hatékonyság azonban kisebb, viszont gyakrabban ismételhető a kezelés.

Tűszúrásokkal indukált rejuvenáció

A hám és irha részleges megsértése és sebgyógyulás, rejuvenáció indukálható multiplex tűszúrásokkal is (mezoterápia), mely során hatóanyagok (vitaminok, hialuronsav, antioxidánsok) is bejuttathatóak. A dermaroller nagyon sok kis tűt tartalmazó henger,amely különböző tűhosszúsággal kapható. Ez szintén alkalmas a kollagéntermelés indukciójára és kombinálható hatóanyagok bejuttatásával is. A mélyebb peelingek és tűs kezelések érzéstelenítést igényelnek.

Nem ablatív fiatalító eljárások

Népszerűek a nem ablatív (a hám eltávolítását nem igénylő) eszközös fiatalító eljárások. Ezek lényege többnyire az irhában hőhatás előidézése és ezáltal a kollagénrostok összehúzása, a kötőszövet koagulálása. Sebgyógyulási folyamat indul el, mely során az irha megújul. Alkalmazható infra tartományú fény (lézerek, magas energiájú pulzáló fény [IPL], LED), rádiófrekvencia, mikrohullám folyamatos vagy frakcionált módon is (5). Előny, hogy gyakorlatilag nincs down time, viszont kevésbé mérhető és megjósolható az eredményessége, amely csak hónapok után éri el végleges hatását.

Fillerek

A szervezet saját megújító folyamatain kívül bevihetünk teret kitöltő anyagokat, fillereket is a bőrbe. Ezek egy része tartósan a szervezetben marad (ritkán alkalmazott), más részük egy idő után lebomlik. Az állati eredetű kollagént, mint fillert ma már nem használjuk. A legnépszerűbb a kötőszöveti alapállományt is alkotó hialuronsav. Féléletideje rövid, ezért különböző keresztkötésekkel különböző sűrűségű változatai kaphatók, melyek indikációi is így eltérőek. Használható mélyebb szövetben a hiány pótlására, például orca, ajak feltöltésére, de mélyebb vagy felületesebb ráncok kitöltésére, valamint az irha általános hidrálására is (boosterek). Az aszepszis-antiszepszis szabályainak betartásával a fertőzések mint mellékhatás elhanyagolhatók, de véletlenül érbe jutva súlyos bőrnekrózist, nagyon ritkán a. centralis retinae occlusiót is okozhat. Az arc pontos anatómiájának ismerete elengedhetetlen a biztonságos alkalmazásukhoz. Az eljárást végző orvosnak az esetleges szövődmények elhárítására felkészültnek kell lennie.

Drakula-terápia

A növekedési faktorok, citokinekben gazdag saját, trombocitadús plazma- (platelet rich plasma [PRP]) vagy közkeletű nevén Drakula-terápiának − annak ellenére, hogy széles elméleti irodalmi alappal rendelkezik − bőrfiatalító hatásáról kevés jó minőségű bizonyíték van (6).

Bioszálak

A jelentősebben megereszkedett bőr felhúzására, feszesítésére alkalmasak az idővel degradálódó, de kollagénindukciós hatással is rendelkező bioszálak (thread lifting).

Botoxkezelés

A dinamikus ráncok kezelésére kiváló és világszerte a legszélesebb körben alkalmazott esztétikai beavatkozás a botulinumtoxin A (BT) intramuscularis injekció adása (7). A BT a szinapszisban a neuronból az acetilkolin-felszabadulást gátolja, így az izom-összehúzódást, verejtékezést csökkenti. A glabella, homlok és szem körüli ráncok, valamint hónalji hiperhidrosis kezelésére vannak törzskönyvezett esztétikai készítmények, melyek dozírozása a termékektől függ. Az injekció beadása után 3−7. napra alakul ki a teljes hatása, és 3−6 hónapig tart. Pontos anatómiai ismeret lehetővé teszi egyénre szabott alkalmazását. A cél a természetes megjelenés, nem az izmok teljes bénítása. Mellékhatásként az injekció helyén esetleges bevérzés, átmeneti szemhéjptosis, extrém ritkán allergia fordulhat elő a kissé gyakoribb átmeneti fejfájás mellett. Ha a hatás már eltűnt, ismételhető.

Szőrtelenítő eljárások

A szőrzet is része az esztétikus megjelenésnek. A fokozott szőrnövekedés nagyon hatékonyan csökkenthető lézeres szőrtelenítő eljárásokkal, melyek nem végleges szőrtelenséget, de tartós jó kozmetikai eredményt ígérhetnek.

Érdemes időben elkezdeni

A fenti dermato-kozmetológiai eljárások alkalmazását kellő időben, fiatalabb életkorban érdemes elkezdeni, és folyamatosan az egyén igényeinek megfelelően folytatni, hogy megfelelő állagmegőrzést érjenek el és természetes hatást biztosítsanak. Mindezek hozzájárulnak az egyén pszichoszociális egészségi állapotának javulásához.

IRODALOM:

  1. Parrado CMercado-Saenz SPerez-Davo A et al. Environmental Stressors on Skin Aging. Mechanistic Insights Front Pharmacol. 2019;10:759. doi: 10.3389/fphar.2019.00759
  2. Remenyik É, Emri G, Balogh A et al. Ultraibolya fény okozta öregedés: photoaging. Bőrgyógy Ven Szle. 2007;83(2):41−49.
  3. Riahi RR, Bush AECohen PR. Topical retinoids: therapeutic mechanisms in the treatment of photodamaged skin. Am J Clin Dermatol. 2016;17(3):265−76.
  4. Soleymani T, Lanoue J, Rahman ZA. Practical Approach to Chemical Peels: A Review of Fundamentals and Step-by-step Algorithmic Protocol for Treatment. J Clin Aesthet Dermatol. 2018;11(8):21−28.
  5. Maisel-Campbell ALIsmail AReynolds KA et al. A systematic review of the safety and effectiveness of platelet-rich plasma (PRP) for skin aging. Arch Dermatol Res. 2019; doi: 10.1007/s00403-019-01999-6. [Epub ahead of print]
  6. Morvay M, Altmayer A, Gaál M et al. Bőrfiatalítás nonablatív lézerek és fényt kibocsátó készülékek segítségével. Bőrgyógy Ven Szle. 2006;82(2):104−108.
  7. Alam MTung RJ.  Injection technique in neurotoxins and fillers: Indications, products, and outcomes. Am Acad Dermatol. 2018;79(3):423−435.
PROF. DR. REMENYIK ÉVA, MD, PhD, DSci,, egyetemi tanár, klinikaigazgató/tanszékvezető, bőrgyógyász, klinikai farmakológus szakorvos, Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Bőrgyógyászati Tanszék
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés