hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Feloldhatják a kimérakutatás korlátozását

Etikai vitákat gerjeszt, hogy az amerikai egészségügyi intézet legújabb állásfoglalásában fontolóra veszi és vitára bocsátja az ember-állat kimérákkal kapcsolatos támogatások tiltásának feloldását, írja az Origo.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (National Institute of Health, NIH) a múlt kedden jelentette be, hogy tervezi az olyan kísérletek állami támogatását érintő moratórium feloldását, amelyekben emberi őssejtek felhasználásával részben ember állati embriókat (kimérákat) hoznak létre.

A NIH 2015 szeptemberében léptette életbe az ilyen kutatások állami támogatását tiltó intézkedést az emberi sejtekkel, illetve szervekkel rendelkező állatokkal kapcsolatos etikai kérdések kidolgozatlansága miatt. Az eljárást támogatók viszont azt hangsúlyozzák, hogy az ilyen kutatások segíthetik az emberi betegségek jobb megértését és azok kezelésének javítását.

Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan "készíthető lesz" például olyan majom, amelynek agyát emberi neuronok építik fel. Ez vajon úgy gondolkodna, mint egy ember? Ijesztő lehetőség, ami ugyan lehet, hogy hasznos lenne az orvosi kutatások szempontjából, de etikailag elfogadhatatlan, és sokak szerint az ilyen kísérleteket be kellene tiltani.

A teljes cikk az Origón

(forrás: origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink