hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Egyszerű sóhelyettesítéssel csökkenthető a stroke és a szívbetegségek kockázata

A The George Institute vezetésével, és több híres egyetem részvételével egy olyan, nagy elemszámú klinikai vizsgálatot végeztek Kínában, amely a konyhasó helyettesítésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

A randomizált vizsgálatot körülbelül 600 kínai faluban, 20 ezer olyan beteg bevonásával végezték, akik korábban vagy stroke-ot kaptak, vagy 60 év felettiek voltak magas vérnyomással.

A közönséges konyhasót (100% nátrium-klorid) egy “sóhelyettesítővel” (75 tömegszázalék nátrium-klorid és 25% kálium-klorid) pótolták. Az 5 éves utánkövetési időszakban 3 ezer beteg kapott stroke-ot, ám a sóhelyettesítőt használóknál ennek aránya 14%-kal, a szív-érrendszeri események aránya 13%-kal, a korai halálozás aránya pedig 12%-kal volt alacsonyabb.

Ezek a számok a kínai populációra lefordítva azt jelentik, hogy évi 400 ezer emberrel kevesebb halna meg, ha sóhelyettesítőt szedne, ami egyébként csak marginálisan drágább a “tiszta” konyhasónál. A vizsgálatot vezető intézet javasolja a “sóhelyettesítő” gyártására történő átállást, valamint a lakosság körében az újfajta só használatának kormányzati promócióját.

Forrás:

Bruce Neal et al, Effect of Salt Substitution on Cardiovascular Events and Death, New England Journal of Medicine (2021).

China Salt Substitute and Stroke Study (SSaSS) - NCT02092090

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink