hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Egyre kisebb „bűn” az, hogy lány?

Világszerte csökkenőben van azoknak a terhességmegszakításoknak a száma, amelyek azért történnek, mert a megfogant gyermek nem fiú.

A világ 12 országában összesen körülbelül 23 millió terhességet szakítottak meg csak azért, mert az anyaméhben fejlődő gyermek lány volt, nem pedig fiú – derül ki egy, a PNAS folyóiratban megjelent publikáció számításaiból.

Több fiúgyermek születik világszerte

Annak az esélye, hogy fiú vagy lány gyermek foganjon, ugyanakkora. Az élveszületések számát tekintve a fiúgyermekek száma magasabb, mint a lányoké, világszerte átlagosan mintegy 5 százalékkal több fiúgyermek születik, mint lány. Tény ugyanakkor, hogy a fiúk körében a csecsemőhalálozási ráta magasabb, mint a lányoknál.

Bűne, hogy XX kromoszómái vannak

Az ultrahangos diagnosztikai módszerek térhódítása óta egyre nagyobb a lehetősége annak, hogy a leendő szülők megválaszthassák a megszületendő gyermekük nemét.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A nembeli szelekciót elsőként Indiában figyelték meg. Indiában 1975 óta fokozatosan nőtt a fiúgyermekek „értéke”, ami azt eredményezte, hogy 1995-ben már 11,3 százalékkal több fiúgyermek született, mint lány. Ez egyben azt is jelentette, hogy Indiában az elmúlt évtizedekben körülbelül 10,6 millió lánygyermek életét vették el abortusz során. Kínában ez azt jelenthette, hogy 11,9 millió terhességet amiatt szakítottak meg, mert a gyermek XX kromoszómákkal rendelkezett. A folyamat Kínában később kezdődött, és később tetőzött. 2005-ben, amikor a fiúkat a leginkább preferálták a lányokkal szemben, 17,9 százalékkal több fiúgyermek született, mint lány.

Az elmúlt időszakban mindkét országban visszaesett a nembeli szelekciót célzó abortuszok száma, noha az Kínában még mindig virágzik.

Nem csak Ázsiában értékesebbek a fiúgyermekek

A fiúgyermekek többre értékelése nem korlátozódik csupán a nagy népességszámú ázsiai országokra, Kínára és Indiára. A nembeli szelekció brutális megtestesítése a világ számos országában, így például a keleti blokk országaiban sem ismeretlen jelenség. Ennek kulturális okai is vannak, mivel a lánygyermek születése a család számára kedvezőtlen gazdasági következményekkel jár. A következőkben felsorolt országokban a megadott években (a nembeli szelekció „fénykorában”) a megadott százalékos arány szerint született több fiúgyermek, mint amennyi lány.

Örményország: 2000; 17,6 százalék

Azerbajdzsán: 2003; 17,1 százalék

Hongkong: 2011; 15,7 százalék

Dél-Korea: 1990; 15,1 százalék

Albánia: 2006; 12,7 százalék

Vietnám: 2012; 12,6 százalék

Grúzia: 2003; 11,5 százalék

Montenegró: 1997; 9,9 százalék

Tajvan: 2004; 10,0 százalék

Tunézia: 2000; 8,5 százalék

Visszaáll a világ természetes rendje?

Jelenleg a nembeli szelekciót célzó abortuszok száma világszerte visszaszorulóban van. Valamennyi felsorolt országban – Vietnám kivételével – ritkulóban van a gyermek neme miatt végzett magzatelhajtások száma.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink