2024. március. 29., péntek - Auguszta.

D-vitamin-hiány és a skizofrénia-rizikó

Az újszülöttkori, az átlagosnál jóval alacsonyabb D-vitamin-szint fiatal felnőttkorban növeli a skizofrénia kockázatát, írja a PharmaOnline.

A skizofrénia pontos oka máig sem ismert. Epidemiológiai vizsgálatok eredményei alapján a kórkép gyakoribb a magasabb földrajzi szélességeken, illetve nagyobb eséllyel fordul elő a télen vagy tavasszal születetteknél. Mindez arra utal, hogy a pszichiátriai kórkép kialakulásában a fényexpozíciónak, és azon keresztül a D-vitaminnal való ellátottságnak szerepe lehetírja a PharmaOnline.

Újszülöttkorban levett vér és a későbbi kórtörténet összevetése

Dániában 1981 óta gyűjtik és őrzik az újszülöttek vérmintáit, és betegregiszterekben nyomon követik a felnövő gyermekek egészségi állapotát. Mindez lehetővé tette azt, hogy az újszülött kori D-vitamin-szint és a későbbi életkorban esetlegesen fellépő skizofrénia rizikója közötti kockázatot elemezzék. 1301 olyan újszülött, születéskor levett vérében határozták meg a 25-hidroxi-D-vitamin-szintet, akik a későbbiekben skizofréniában szenvedtek. Kontroll-csoportként egy ugyanolyan betegszámú (n=1301) csoportot állítottak melléjük, akik között nem voltak skizofréniások.

A D-vitamin-hiány 44 százalékkal is növelheti a skizofrénia kockázatát      

Azoknál az újszülötteknél, akiknek a vérében a D-vitamin-szint a legalsó ötödbe esett (kevesebb, mint 20,4 nmol/l) a későbbiekben 1,44-szer gyakrabban (incidencia ráta: 1,12-1,85; 95 százalék CI) fordult elő skizofrénia. Azaz: a születéskori D-vitamin-hiány 44 százalékkal fokozza a skizofrénia kockázatát.

Korábbi vizsgálatok is rámutattak a D-vitamin-hiány pszichiátriai következményeire

Egy másik, korábbi, dániai vizsgálat szintén arra jutott, hogy az alacsony D-vitamin-szint fokozott skizofrénia kockázattal társul. Érdekes módon az a vizsgálat egy „U-alakú” összefüggést valószínűsített a születéskori D-vitamin-szint és a későbbi skizofrénia-rizikó között, azaz mind az alacsony, mint a magas D-vitamin-szintet emelkedett skizofrénia-rizikóval kapcsolta össze. Az átlagosnál magasabb D-vitamin-szint skizofrénia-kockázatot fokozó hatását a későbbiekben azonban nem sikerült igazolni.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Lényeges a terhesség alatti D-vitamin-pótlás

A jelenleg citált dániai vizsgálati eredmények megerősítik azt a patogenetikai elképzelést, ami szerint a skizofrénia az agy fejlődési zavarának következményeként alakul ki. Mindezt támogatja az a felismerés is, hogy az agyban D-vitamin-receptorok találhatók, különösen nagy számban az agynak azon a területein, ahol jelentős mennyiségben vannak jelen a dopaminerg neuronok, amik a skizofrénia kialakulásában szerepet kaphatnak.

Mivel az agy a magzati korban, illetve az első életévben rohamos fejlődésen megy keresztül, az ebben az időszakban fennálló esetleges D-vitamin-hiány zavarokat okozhat. Kiemelt figyelmet kell(ene) tehát a várandós nők megfelelő D-vitamin-ellátottságára fordítani.

(Forrás: Scientific Reports)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!