2024. április. 23., kedd - Béla.

Ázsiaiak és afroamerikaiak nagyobb eséllyel haltak bele a fertőzésbe

Az Index szerint afroamerikai és ázsiai etnikai csoportok tagjainál kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy belehalnak a koronavírus által okozott betegségbe, mint a fehéreknél.

Az Angol  Népegészségügyi Intézet jelentése szerint a bangladesi származású pácienseknél 50 százalékkal magasabb a kockázata a COVID-19 halálos kimenetelének, a kínai, indiai, pakisztáni, illetve más ázsiai, karibi és fekete etnikai csoportok tagjainál pedig 10-50 százalékkal nagyobb a rizikó. A fertőződési ráta a feketék körében volt a legmagasabb: 100 ezer lakosra számítva 486 nő és 649 férfi kapta el a fertőzést. A fehérek körében ugyanez a 100 ezer emberre számított arány a nőknél csak 220, a férfiaknál 224 volt.

A jelentés készítői ugyanakkor külön kiemelik, hogy ezeket a számokat nézve nemcsak az etnikai hovatartozás a meghatározó. Fontos tudni, hogy a jelentés a különböző etnikai csoportokban történt covidos halálesetek elemzésénél csak a nemet, az életkort, a nélkülözést és a lakóhelyet (régió) vette figyelembe. Nem vizsgálták ugyanakkor például az elhízást vagy az alanyok alapvető egészségi állapotát, pedig egyes betegségek nagyobb arányban jellemzőek bizonyos etnikai csoportok körében. Az ázsiaiak és az afroamerikaiak körében például magasabb a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása, a bangladesi és a pakisztáni származású embereknél magasabb a szív- és érrendszeri betegségek aránya, míg az afroamerikaiaknál a magas vérnyomás fordul elő nagyobb százalékban.

A jelentés bírálói szerint hiba az is, hogy nem vették figyelembe az érintettek foglalkozását sem. A különböző etnikai csoportok tagjai ugyanis néhány foglalkozási csoportban felülreprezentáltak, és jelentős részük a munkája miatt fertőződhetett meg nagyobb eséllyel, mint mások. Szerepet játszhatott a nagyobb fertőződési és halálozási arányban az is, hogy az érintett etnikai csoportok tagjai nagyobb valószínűséggel élnek hátrányos helyzetű régiókban, városi területeken, zsúfolt háztartásokban, illetve, hogy sokan nem beszélik az angol nyelvet, így nem fértek hozzá időben az egészségügyi szolgáltatásokhoz. A felmérés készítői szerint a halálozásnál az etnikai hovatartozástól eltekintve az életkor volt a leginkább meghatározó, írja a lap.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés