2021. szeptember. 25., szombat - Eufrozina, Kende.
hirdetés

 

Együttműködési megállapodást írt alá a Pfizer és az SZTE

Az SZTE is része a Pfizer INSPIRE klinikai vizsgálóhely-hálózatának

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora és kancellárja tegnap írta alá azt az együttműködési megállapodást, amelynek értelmében az SZTE hivatalosan is szorosabbra fűzi kapcsolatát a Pfizer Gyógyszer-kereskedelmi Kft.-vel a kiemelt innovatív potenciált hordozó klinikai vizsgálatok lebonyolítása terén. Cél a gyógyszeripari kutatás-fejlesztések elősegítése és a magyarországi betegek gyógyulásának támogatása.

Február 14-én dr. Róvó László professzor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja és dr. Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszer-kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója hitelesítette azt az együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a szegedi kutatóegyetem is teljes jogú tagja lett az INSPIRE klinikai vizsgálóhelyek közösségének. Ezzel komoly esélyelőnyt kap arra, hogy a lehető legnagyobb számban bonyolítson a Pfizer gyógyszergyár innovatív gyógyszerfejlesztéseihez kapcsolódó klinikai vizsgálatokat. A kiemelt klinikai vizsgálati potenciál erősítheti az SZTE kutatási és fejlesztési tevékenységét, és egyedülálló lehetőséget biztosít az együttműködés végső nyerteseinek tekinthető betegek számára, akik a vizsgálatok keretében a még fejlesztés alatt álló, legkorszerűbb és a leginnovatívabb terápiákhoz juthatnak hozzá.

A versenyképesség helyi és nemzetgazdasági érdek

A klinikai vizsgálatok hazai versenyképességének javítása nemcsak az egyetem működése szempontjából alapvető fontosságú. Kormányzati szinten is kiemelt stratégiai cél, hogy ezen a terén is növeljük hazánk versenyképességét – hangsúlyozta Fendler Judit kancellár az együttműködési megállapodás aláírásához kapcsolódó sajtótájékoztatón. Mint mondta, a klinikai vizsgálatok köztudottan jelentős többletforrást biztosítanak az egészségügyi ellátórendszer működéséhez, így helyi és nemzetgazdasági értelemben egyaránt kulcsfontosságúak. A Pfizer Gyógyszer-kereskedelmi Kft.-vel kötött megállapodás fő célja a gyógyszeripari kutatás-fejlesztések előmozdítása, ezáltal pedig az innovatív potenciál növelése, és a hazai betegek gyógyulásának támogatása.

A Pfizer és az SZTE kapcsolata valójában nem új keletű – számos korábbi együttműködés nyomán az SZTE tavaly októberben kapott INSPIRE klinikai vizsgálóhely minősítést, amely biztosítja, hogy Budapest, Debrecen, Pécs és Miskolc után immár a szegedi felsőoktatási intézmény klinikai centruma is része legyen a Pfizer kiemelt hálózatának. „Reményeink szerint a most aláírt partnerségi megállapodás egy hosszú távú és gyümölcsöző kooperáció kezdetét jelenti, ami tovább javítja a klinikai vizsgálatok minőségét és növeli azok volumenét a Szegedi Tudományegyetemen” – bizakodik a kancellár.

 Az SZTE szakértelmet és támogató infrastruktúrát biztosít

Ahogy dr. Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszer-kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott, az SZTE kiválóan felismerte a klinikai vizsgálatok jelentőségét és az ehhez nélkülözhetetlen, támogató infrastruktúra fontosságát. A multinacionális vállalat számára éppen ezért megtiszteltetés, hogy szorosabbra fűzheti partnerségi viszonyát az Egyetemmel. A gyógyszeripari cégek – köztük a Pfizer – elsősorban azokra az országokra koncentrálják az erőforrásaikat, ahol a klinikai vizsgálatokat támogató háttér kellően fejlett, és a vizsgálatokat jó minőségben, megbízhatóan és precízen, megfelelő időkeretek között bonyolítják le. A vizsgálóközpontok megfelelő száma és a rendelkezésre álló szakértelem ugyancsak fontos döntési szempont – mutatott rá Vereckei Péter, rávilágítva arra is, hogy Magyarország ilyen szempontból előkelő helyen áll a klinikai kutatások nemzetközi rangsorában. A régióban egyedül Oroszország és Lengyelország előz meg bennünket, ami szintén a hazai egészségügyi szakembergárda kiváló munkáját bizonyítja. A Pfizer 214 aktív kutatási helyszíne között hazánk a 14. helyet foglalja el a vizsgálóhelyek száma alapján, és a cég korai fázisú fejlesztései körében számos vizsgálatnak egyedül Magyarország ad otthont egész Európában.

A Pfizer mintegy 10 terápiás területet lefedő – elsősorban az onkológia, a gyulladásos és autoimmun betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, a fájdalomcsillapítás, az idegrendszeri megbetegedések, a védőoltások, valamint a ritka betegségek területére fókuszáló – kutatás-fejlesztései révén jelenleg is mintegy 1500 magyar beteg részesül innovatív kezelésben a cég klinikai vizsgálataiban. „A most aláírt együttműködési megállapodás az SZTE-vel folytatott eddigi – mintegy 35 sikeres klinikai vizsgálatot magában foglaló – partnerség magasabb szintre emelése, ami által Szeged a leginnovatívabb és a legjelentősebb értéket képviselő vizsgálatoknak adhat otthont a jövőben” – hangsúlyozta a cég ügyvezető igazgatója.

Dr. Bende Balázs, az SZTE Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Irodájának szakmai vezetője már most egyértelműen látja az ősszel elnyert INSPIRE tagság előnyeit. Mint mondta, jelenleg 7 vizsgálat lebonyolításáról folynak tárgyalások a Pfizer és az egyetem között. A gyarapodó klinikai vizsgálatok által a betegek, a vizsgálatot végző egészségügyi szakemberek és maga az egyetem is csak nyernek, így a megállapodás vitathatatlanul jelentős előrelépés az SZTE életében.

Balról dr. Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszer-kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Róvó László professzor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Fotó: Bobkó Anna (Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága)
Balról dr. Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszer-kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Róvó László professzor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Fotó: Bobkó Anna (Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága)

Dr. Bokor Dóra, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink