hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Az optimizmus jót tesz a szívnek

Egy friss tanulmány kardiológus szerzői szoros összefüggést találtak az optimizmus és a kardiovaszkuláris események, illetve az ezek nyomán bekövetkező elhalálozások között, írja a Qubit.

Az amerikai orvosszövetség hivatalos online folyóiratában, a JAMA Network Openben pénteken megjelent tanulmány 15 olyan korábbi vizsgálat eredményeit elemezte, amelyek összesen 230 ezer európai és amerikai, 2 és 40 év közötti páciens kórelőzményét és betegségtörténetét ismertették.

A kutatók azt találták, hogy a leginkább derűlátóknak 35 százalékkal kisebb esélyük volt arra, hogy valamilyen tragikus kimenetelű szív- és érrendszeri esemény következzen be, mint borúlátó társaiknak. Az idő előtti elhalálozás kockázata pedig 14 százalékkal volt kisebb az optimisták körében, mint akik pesszimistának vallották magukat. 

A tanulmány szerzői szerint bár kétségtelenül árnyalja a képet, hogy az elemzett tanulmányok más és más optimizmusdefiníció alapján vizsgálták a világlátás és betegségek kialakulása közötti összefüggéseket, annyi azért bizonyosnak látszik, hogy a derűlátó emberek életmódja, táplálkozása, problémamegoldó és stresszkezelő stratégiája kedvez a kardiovaszkuláris betegségek elkerülésének, illetve a betegségekkel történő megküzdésnek, így a gyógyulásnak is, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink