hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Kardiovaszkuláris és tudati jóllét

A tudatos emberek kevesebb fájdalmat éreznek, a pszichológiai jóllét csökkenti a szívbetegség kockázatát, életcél kitűzése esetén kisebb az agyvérzés esélye, írja az OTSZ Online.

A Journal of the American College of Cardiology tanulmánya szerint a pozitív gondolkodás és a pozitív érzelmek fenntartását segítő intervenciós programok abban is segítik a pácienseket, hogy javuljon a kardiovaszkuláris állapotuk; a tanulmány (Positive Psychological Well-Being and Cardiovascular Disease: JACC Health Promotion Series) első a folyóirat által indított, a kardiovaszkuláris betegségek kockázati tényezőit tárgyaló nyolc részes, prevenciós célú cikksorozatban. Az áttekintő közlemény vezető szerzője, Darwin R. Labarthe, a Northwestern University Feinberg School of Medicine prevenciós orvoslás professzorának nyilatkozata szerint vizsgálatukkal azt akarták kideríteni, hogy a pszichológiai jóllét következetesen összefügg-e a szívbetegség kisebb kockázatával.

A PAIN című szaklap tanulmánya a tudatos jelenlét fájdalomcsökkentő hatásának anatómiai alapját mutatja be: Fadel Zeidan neurobiológus és munkatársai 76 egészséges önkéntes MRI vizsgálatával kimutatták, hogy a tudatosabb emberek milyen agyi mechanizmus révén éreznek kevesebb fájdalmat (a Wake Forest Baptist Medical Center kutatóinak tudatosság-definíciója a következő: a jelen pillanatra való figyelés, anélkül, hogy túl sok érzelmi reakciót adnánk vagy ítélkeznénk).

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés