hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Az MTA teljes kutatóhálózatát átszervezik?

Még idén májusban drasztikusan átszervezik az Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát, az intézetek egy részét megszüntetik, írja a 168 óra.

A 168 óra információi szerint Palkovics László innovációs miniszter még idén májusban drasztikusan átszervezi a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát. A tervek szerint az intézetek egy részét megszüntetik, az MTA pedig megmarad köztestületnek, talán kap egy székházat és valamennyi vagyont is megtarthat. A kutatóhálózatot viszont teljesen leválasztják róla annak ellenére, hogy tavaly nyáron még azt mondta Palkovics, hogy nem nyúlnak hozzá.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjénél múlt hét végén a Professzorok Batthyány Köre delegációja járt, a megbeszélés után Palkovics László a küldöttség egy tagját felhívta telefonon, majd hosszasan beszélt arról, mennyire elhivatott az MTA átalakítása mellett.

A lap úgy tudja, létrehoznának egy Eötvös Lorándról elnevezett intézetet, ahová azok az intézetek kerülnének, amelyeket a miniszter is megtartana. Ilyen például a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), vagy a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet. A humán intézetek egyben tartása viszont nem cél, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont talán valamelyik egyetemhez kerül, a természettudományi intézeteket pedig várhatóan a Bay Zoltán intézethálózathoz csatolják.

Egy kutató szerint az is elhangzott a telefonbeszélgetés során Palkovics Lászlótól, hogy tisztában van azzal, hogy elindult a kutatók között a szervezkedés, vagyis, hogy „sorosista elemek” vannak az MTA-n, ezen belül is főleg a Humán Tudományok Kutatóházában, de ő ettől nem fog meginogni, erős a pozíciója.

Emellett állítólag az is elhangzott, hogy ha esetleg nem pályáznak a témakiírásokra a kutatóközpontok, akkor a teljes akadémiai törvényt átírják, nem csak a finanszírozásról szóló fejezetet.

(forrás: 168 óra)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink