hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Az Alzheimer-kórra gyógyír a séta

Sétálással lassítható az Alzheimer-kórosokban, az enyhe kognitív zavarban (mild cognitive impairment, MCI) szenvedőkben és az egészségesekben is a kognitív leépülés folyamata. Erről a Radiological Society of North America 2010-es évi ülésén, november végén számoltak be a kutatók.

„Eredményeink szerint heti 8 km séta több mint 10 éven át védi az agyi struktúrákat az Alzheimer-kórosokban és az MCI-sekben, főként az emlékezettel és a tanulással kapcsolatos legfontosabb területeket” – mondta Dr. Cyrus Raji, a University of Pittsburgh radiológusa. „Emellett ezekben az emberekben kisebb mértékű lesz az 5 év alatt bekövetkező emlékezetromlás is. Mivel az Alzheimer-kór jelenleg nem gyógyítható, azt reméljük, hogy legalább lassítani tudjuk a betegség előrehaladását, a tünetek súlyosbodását” – tájékoztatott dr. Raji.

A 20 éven át tartó tanulmány során Dr. Raji és munkatársai 426 személyben – 299 egészségesben, 83 MCI-sben és 44 Alzheimer-kórosban – vizsgálták a fizikai aktivitás és az agy struktúrája közötti kapcsolatot. Az egészségesek átlagos életkora 78, a kognitív károsodásban szenvedőké 81 év volt. Miután folyamatosan figyelemmel követték a személyek heti sétálási távolságát, 10 év múltán valamennyiükön 3D MRI vizsgálatot végeztek az agytérfogat változásának megállapítására, ami jól tükrözi az agy állapotát, az elhalt idegsejtek mennyiségét.

A kognitív hanyatlás felmérésére 5 év után a személyek elvégezték a mini mentális állapotvizsgálatot (MMSE). Kiderült, hogy a fizikai aktivitás korrelál mind az MRI, mind pedig az MMSE eredményével, akkor is, ha figyelembe vették a személyek életkorát, nemét, testzsír-összetételüket, fejnagyságukat, képzettségüket és más tényezőket.

A kognitívan károsodottaknak mintegy heti 8 km-t kellett sétálniuk ahhoz, hogy agytérfogatuk ne változzon jelentősen és kognitív hanyatlásuk is lassuljon. Az egészségeseknek ehhez valamivel többre, heti 10 km sétálásra volt szükségük. Azokban a kognitív károsodásban szenvedőkben, akiknek fizikai aktivitása nem volt kielégítő mértékű, 5 év alatt átlagosan 5 ponttal csökkent az MMSE-n elért eredményük, míg a megfelelően sokat sétálókban csak 1 pontos csökkenést mértek.

Dr. Raji hangsúlyozta, hogy a sétálás nem gyógyszer ugyan, de megnöveli az agy betegséggel szembeni ellenállását és jelentősen mérsékli az emlékezet romlását.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink