hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Az alapkutatások támogatási rendszeréről egyeztetett az ITM és az MTA

Megkezdődtek az egyeztetések az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) között az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) pályázati rendszerével kapcsolatos együttműködés részleteiről. Bódis József, a tárca felsőoktatásért, szakképzésért és innovációért felelős államtitkára és Kollár László főtitkár a rendszer szakmai és operatív összefüggéseit szem előtt tartó megközelítésben tekintették át a lehetséges irányokat 2020. szeptember 22-én, Budapesten.

Az OTKA pályázatok bírálati folyamatáról szóló egyeztetések Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére indultak meg az érintett szervezetek között. A felek egyetértettek abban, hogy a jelenlegi rendszer továbbfejleszthető. Bódis József hangsúlyozta az objektív mérési módszerek jelentőségét. Egyetértés volt abban is, hogy a számszerű mérések a döntések előkészítését segíthetik, de kizárólagos jelleggel nem szabad alkalmazni azokat

A jövő évi kiírás nagyobb keretösszeggel, érdemi egyszerűsítésekkel segítheti a kutatások hatékony finanszírozását, a források jobb hasznosulását. A 2021-es OTKA pályázatok feltételeit a minisztérium a kollégiumok és a tudományos közösség képviselőivel közösen, 2020 őszén dolgozza ki.

Az MTA, mint a hazai tudományos közösség legfelsőbb testülete így az eddiginél jelentősebb szerephez juthat az OTKA pályázatok megújuló rendszerében. A korszerű megoldások széleskörű szakmai konszenzuson alapuló használata még hatékonyabban segítheti a bírálók munkáját, csökkentheti adminisztratív terheiket, közölte a minisztérium.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink