hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Választ kapott Freund Tamás Palkovicstól

Négy nappal a kiszivárgása után választ kapott bíráló levelére Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, közli a 444.

Levelében Freund megdöbbentőnek nevezte, hogy a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) belenyúlt a tudományos alapkutatások támogatásáról szóló szakmai döntésbe. Palkovics válaszlevelében, amit az ATV szemlézett, mindenekelőtt hangsúlyozza: a kormány nagylelkűen támogatja a hazai tudományos kutatásokat. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat intézményei számára 22 milliárd forintos többlet-finanszírozást biztosít a jövő évtől, és 14 milliárd forint értékben támogatja a nagy, nemzeti kutatási együttműködésekben létrejövő laboratóriumok (Nemzeti Laboratóriumok) létrejöttét.

Freund Tamás kérésére, miszerint a kormány kezdeményezzen törvénymódosítást, hogy ne lehessen megváltoztatni az OTKA jogutódja, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) rendszerében kialakított rangsorokat, Palkovics közli: szükségesnek tartja fenntartani, hogy a mindenkori NKFIH-elnök (akit a miniszterelnök nevez ki) felülbírálhassa az OTKA-kollégiumok döntéseit. Mégpedig azért, mert Palkovics szerint az elmúlt több mint 30 évben az OTKA döntéseket meghozó mindenkori vezetésnek nem volt érdemi eszköz a kezében arra, hogy a kollégiumi döntéseket objektív kontroll alá vesse.

“Ezért a kiváló hírnévnek örvendő OTKA rendszer a mindenkori kutatók, pályázók felett egyben megkérdőjelezhetetlen hatalommal is rendelkezett, a döntések harmadik fél általi felülvizsgálatára nem nyílt valódi lehetőség. A források elosztásának módja érdemi kontroll nélkül zajlott”, írja.

Palkovics jó módszernek tartja, hogy az NKIF az OTKA-kollégiumokban felállított rangsorral kapcsolatban indoklást kérhet a szakmai grémiumok vezetőitől arról, hogy „az objektív mutatók mentén gyengén publikáló kutatókat miért javasolják támogatásra”. Az indoklásra való felhívás tudományos alapokon nyugszik, írja Palkovics, majd felvilágosítja Freundot, hogy nem holmi mezei miniszterként szól bele a kutatások értékelésébe: „jómagam is a tudomány művelői közé tartozom, így a tudományos kutatások értékelésére ebben a minőségemben is lehetőségem van, nem pusztán miniszterként”.

A teljes információ a 444-en

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink