2024. április. 25., csütörtök - Márk.

 

Az agyból olvas ki jeleket Elon Musk új kütyüje

A tervek szerint 2020 második negyedévében már emberekbe is beültetnénk azokat a szenzorokat, amivel a Parkinson-kórt és az epilepsziát is gyógyítanák, írja a hvg.hu.

Igencsak felcsigázta a rajongóit és a tudományos élet szereplőit Elon Musk, amikor néhány napja egy nagyszabású bejelentésről kezdett el beszélni a Neuralink nevű cégével elért eredményéről. A tudósok végül ottani idő szerint kedden este álltak ki a közönség elé San Franciscóban, az eseményt pedig az egész világon közvetítették.

Mint elmondták, olyan prototípus szerkezeteket sikerült megalkotniuk, amelyek segíthetnek majd enyhíteni az olyan krónikus betegségeket, mint a Parkinson-kór vagy az epilepszia, egy nap pedig lehetővé teheti, hogy a végtagamputáción átesett páciensek visszanyerjék a mobilitásukat, illetve segíthetnek a sérült embereknek beszélni, látni vagy hallani – számolt be róla a VentureBeat.

Max Hodak, a cég elnöke szerint a Neuralink nem a "semmiből jött", mert ilyen irányú kutatások már nagyon régóta folynak. Az eseményen egy olyan kísérleti egeret mutattak be, amelynek agyába az általuk fejlesztett eszközt ültették. A kütyü képes egyszerre több neuronból is információt kinyerni.

A cég összesen 19 állaton végzett el ilyen műtétet, ezek 87 százaléka pedig sikeres volt. Elon Musk arra is utalást tett, hogy a kísérleteket már majmokon is elvégezték. Muskék azt remélik, hogy 2020 második negyedévében a Stanford Egyetem idegsebészeivel közösen kezdhetik meg a szerkezet embereken történő alkalmazását.

A teljes információ

 

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!