hirdetés
2022. július. 02., szombat - Ottó.
hirdetés

 

Átverés volt az áttörés

Visszavonja tanulmányát az eredményeinek manipulálásával megvádolt japán őssejtkutató, Obokata Haruko - jelentette be a japán Riken Fejlődésbiológiai Központ.

A visszavonás érvényteleníti azt a tudományos áttörést, amely januárban világszerte nagy figyelmet váltott ki, amikor a Nature folyóiratban megjelent a tanulmány és annak több segédanyaga.

Ezekben japán és amerikai kutatók arról számoltak be, hogy olcsó és gyors eljárást fejlesztettek ki az embrióéhoz hasonló őssejt előállítására. A kísérletben újszülött egerek vérének sejtjeit külső "stressznek" (savasabb kémhatású környezetnek) tették ki és azok pluripotens sejtekké váltak. A ilyen eljárással keletkezett őssejtet a módszer (stimulus-triggered acquisition of pluripotency) nyomán STAP-sejtnek nevezik. Az új eljárás a személyre szabott gyógyítás új korszakát jelentheti, olcsóbbá, gyorsabbá és biztonságosabbá teheti az őssejtek előállítását - írták tanulmányukban.

Hamarosan kétségek merültek fel a tanulmányt illetően, és a Riken központ vizsgálatot indított, amely megállapította, hogy hamisak a tanulmány egyes részei és a valótlan adatokért a kutatás vezető szerzőjét, Obokata Harukot terheli a felelősség. Az intézet szerint a tanulmányban feltüntetett két felvételsorozatot a DNS-töredékekről vagy manipulálta, vagy meghamisította azzal a céllal, hogy javítsák az eredmények bemutatását.

Nem tudni, hogy a Nature visszavonja-e a tanulmányt, mivel annak amerikai társszerzője, Charles Vacanti, a Harvard Egyetem professzora nem járult hozzá ahhoz. Vacanti volt Obokata mentora, amikor a japán hallgató az amerikai egyetemen tanult.

A 30 éves kutatónő ugyan elismerte, hogy a tanulmányában szereplő képeken változtatott, ám ragaszkodik ahhoz, hogy az állatkísérletekben sikeresen előállítottak STAP-sejteket több mint 200 alkalommal.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink