hirdetés
2025. szeptember. 16., kedd - Edit.
hirdetés

 

Már kis mennyiségben is károsak a vörös húsok

Az OTSZ Online szerint a vörös húsok már kis mennyiségben is károsak lehetnek.

Számos kutatás foglalkozott azzal, hogy a vörös és feldolgozott húsok nagy mennyiségű fogyasztása miként befolyásolja az egészségi állapotot, például a cukorbetegség, a koszorúérbetegség vagy bizonyos ráktípusok kialakulását. E vizsgálatok adatai szerint a közepes vagy nagy mennyiségű vöröshúsfogyasztás a halálozási arányt is növelheti, a viszonylag kis mennyiségű húsfogyasztás hatásairól azonban viszonylag kevés adat áll rendelkezésünkre, bár azok arra utalnak, hogy a vörös és feldolgozott húsok már kis mennyiségben is fokozhatják a halálozási rizikót. A Loma Linda University Health vizsgálat szerzői azt kívánták megvizsgálni, hogy a kis mennyiségű fogyasztás miként befolyásolja az összegzett halálozást, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, valamint a rosszindulatú daganatok okozta halálozást.

A kutatók az Adventist Health Study-2 (AHS-2) adatait dolgozták fel, melybe 2002 és 2007 között 96.000 résztvevőt vontak be az Egyesült Államokból és Kanadából. A vizsgálat érdekességét az adja, hogy a résztvevőket hetednapi adventisták köréből toboroztak, akik egy érdekes célcsoportot jelentenek az étrend és az egészségi állapot összefüggését tanulmányozó kutatások számára, ugyanis e csoport tagjainak körülbelül a fele vegetáriánus vagy csak nagyon kis mennyiségben fogyaszt húsokat.

A Nutrients című lapban közzétett vizsgálati eredmények szerint a vörös húsokat és feldolgozott húskészítményeket is fogyasztók összegzett valamint kardiovaszkuláris mortalitása is magasabb volt, mint a jellemzően csak feldolgozott húskészítményeket fogyasztóké. Az is kiderült, hogy bizonyos csoportok érzékenyebbek a húsfogyasztás kedvezőtlen hatásai iránt. Például a vörös húsok fogyasztása a fehér bőrű populációban szignifikáns összefüggést mutatott az összegzett halálozással, az afroamerikai népességben azonban nem volt megfigyelhető hasonló korreláció. A vörös húsok fogyasztása csak a nők és az afroamerikaiak körében befolyásolta a szív- és érrendszeri betegségek okozta mortalitást, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink

  • learn more Funkcionális anatómia

    A tankönyv a hallgatók számára biztosítja azon az ismereteket, melyek elsajátítása lehetővé teszi a szakmai tárgyak megértését,...

  • learn more SCID-5-CV (Strukturált klinikai interjú a DSM-5® zavarok felmérésére)

    A SCID-5-CV lépésről lépésre segít a klinikusoknak a DSM-5 diagnózisainak...

  • learn more Misce fiat...

    Dr. Szabó Sándor, a Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös, tiszteletbeli elnöke a 70. születésnapjára állította össze a kamara elmúlt 20 évének történetét...

  • learn more Tehetség/Talentum Jó szerencse, semmi más?

    "Jelen könyv Czeizel professzor életműve összefoglalásának is tekinthető a tehetség témakörben. A világhírű...

  • learn more Magyarországi várak grafikus látványtérképe

    Hazánk történelmében jelentős szerepet játszó 49 vár történetét és elhelyezkedését ismerhetik meg a vásárlók...

  • learn more Kórtani alapismeretek

    A tankönyv a kórtani alapok ismertetése után részletesen foglalkozik az egyes szervek, szervrendszerek kórtani alapismereteivel. Ez az...

  • learn more Marketing pirula recept nélkül

    A könyv az egészségügy speciális, de sokakat érintő területét vizsgálja, és az elméletet egyben konkrét gyakorlati példákkal...

  • learn more A fogyasztóra hangolva

    A fogyasztók dühösek, nagyon dühösek! A válság zűrzavarában nyugtalanok és rosszkedvűek: úgy érzik, hogy becsapták és magukra hagyták őket....

  • learn more Szemészet

    Napjainkban új kihívások várnak a szemésztársadalomra. A népesség elöregedésével nő az időskorban előforduló szembetegségek száma. A 80 éven felüli lakosság...

  • learn more Az Önök Bizottsága

    Ebben a sorsfordító korszakban mit jelentett az amerikai pszichoanalitikusok kezdeményezésére 1938-ban létrehozott szervezet, az Emergency Committee on...

  • learn more Infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben

    Az „Infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben” című könyv egy olyan hiánypótló mű,...

  • learn more Kötözzük sebeinket

    A mindennapokban rengeteg alkalommal kerülünk kapcsolatba sebekkel. Akár háztartási balesetek kapcsán, akár orvosi beavatkozás eredményeként. A...

  • learn more Márti és a kettős identitás

    Márti 1933-ban született Budapesten, kispolgári zsidó családban. Élete kezdetén rögtön két olyan esemény is történik, ami végérvényesen...

  • learn more Patikai reklámtárgyak

    A kiadó tovább folytatja az 1999-ben elkezdett, nagy sikert aratott reprezentatív gyógyszerészettörténeti albumsorozatát ezen könyvével. A reklám a...

  • learn more ˝Lulu˝ - Bálint Lajos élete és munkássága

    Bálint Lajos, a művészvilágban Lulu, később Lulu bácsi, a huszadik századi magyar színházkultúra egyik formálója,...

  • learn more Diabéteszlexikon

    A cukorbetegek száma világszerte – így sajnos hazánkban is – rohamosan növekszik. Magyarországon mintegy 700 ezer diagnosztizált cukorbeteg van, a...

  • learn more Trauma-eredetű disszociáció

    A gyermekkori bántalmazás és elhanyagolás, ahogyan más traumatikus élmények is, bármely korban és bárhol előfordulhatnak. Ugyanígy nem...

  • learn more Pirula a patikamanó - Marci elesik

    A Galenus Kiadó – a Patika Magazin kiadója - mesesorozatot jelentett meg Pirula, a patikamanó  sorozatcímmel 2-4 éves gyerekek...

  • learn more A spiritualitás pszichológiája

    Az elmúlt években a „spiritualitás” fogalma elképesztő karriert futott be mind elterjedését, mind jelentésének bővülését tekintve...

  • learn more Gyermekszemészet

    A könyv összegzi mindazon tapasztalatokat, amelyek az utóbbi évtizedek során felhalmozódtak a gyermekkor szemészeti betegségeinek ellátásában. A szakemberek...