2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Jöjjön a kolbászadó!

Több száz milliárd dollárt lehetne átcsoportosítani az egészségügyi kiadásokra, ha adót vetnének ki a vörös húsra és a feldolgozott hústermékekre, vetették fel az Oxford Egyetem kutatói legújabb tanulmányukban, amelyet a Portfolio idéz.

A brit egyetem szerint ha ezekre a termékekre egyfajta egészségügyi adót vetnének ki, az nemcsak hogy plusz bevételt jelentene, amiből egészségügyi kiadásokat lehetne finanszírozni, de globálisan éves szinten 220 ezer halálesetet akadályoznának meg vele azzal, hogy egészségesebb táplálkozásra ösztönözik az embereket.

A kutatók 150 országot vizsgáltak meg és azt találták, hogy ahhoz, hogy az adónak számottevő hatása legyen a fogyasztásra, a magas jövedelmű országokban 20 százalékkal kellene növelni a vörös hús árát, a feldolgozott hústermékekét pedig meg kellene duplázni. Ezzel éves szinten 172 milliárd dollár pluszbevételre lehetne szert tenni az adókból, ami azt jelenti, hogy a fogyasztásukból eredő egészségügyi problémákkal kapcsolatos költségek 70 százalékát fedezné.

A tudósok becslései szerint 2020-ban 2,4 millió halálesetért felelnek majd ezek a termékek és 285 milliárd dolláros költséget jelentenek az egészségügynek. A WHO szerint ha a marhahúst, bárányhúst vagy disznót feldolgozott formában fogyasztjuk, az még rákkeltőbb, mintha csak magát a húst fogyasztanánk. Ezek az ételek felelőssé tehetők még a szívbetegségekért, a 2-es típusú diabéteszért és a stroke-ért is.

A javasolt adó bevezetése 16 százalékkal csökkentené a globális húsfogyasztást a feldolgozott termékek terén, ami még a klímaváltozás szempontjából is pozitív lenne, számottevően csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása, írja a lap.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink