hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Már kis mennyiségben is károsak a vörös húsok

Az OTSZ Online szerint a vörös húsok már kis mennyiségben is károsak lehetnek.

Számos kutatás foglalkozott azzal, hogy a vörös és feldolgozott húsok nagy mennyiségű fogyasztása miként befolyásolja az egészségi állapotot, például a cukorbetegség, a koszorúérbetegség vagy bizonyos ráktípusok kialakulását. E vizsgálatok adatai szerint a közepes vagy nagy mennyiségű vöröshúsfogyasztás a halálozási arányt is növelheti, a viszonylag kis mennyiségű húsfogyasztás hatásairól azonban viszonylag kevés adat áll rendelkezésünkre, bár azok arra utalnak, hogy a vörös és feldolgozott húsok már kis mennyiségben is fokozhatják a halálozási rizikót. A Loma Linda University Health vizsgálat szerzői azt kívánták megvizsgálni, hogy a kis mennyiségű fogyasztás miként befolyásolja az összegzett halálozást, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, valamint a rosszindulatú daganatok okozta halálozást.

A kutatók az Adventist Health Study-2 (AHS-2) adatait dolgozták fel, melybe 2002 és 2007 között 96.000 résztvevőt vontak be az Egyesült Államokból és Kanadából. A vizsgálat érdekességét az adja, hogy a résztvevőket hetednapi adventisták köréből toboroztak, akik egy érdekes célcsoportot jelentenek az étrend és az egészségi állapot összefüggését tanulmányozó kutatások számára, ugyanis e csoport tagjainak körülbelül a fele vegetáriánus vagy csak nagyon kis mennyiségben fogyaszt húsokat.

A Nutrients című lapban közzétett vizsgálati eredmények szerint a vörös húsokat és feldolgozott húskészítményeket is fogyasztók összegzett valamint kardiovaszkuláris mortalitása is magasabb volt, mint a jellemzően csak feldolgozott húskészítményeket fogyasztóké. Az is kiderült, hogy bizonyos csoportok érzékenyebbek a húsfogyasztás kedvezőtlen hatásai iránt. Például a vörös húsok fogyasztása a fehér bőrű populációban szignifikáns összefüggést mutatott az összegzett halálozással, az afroamerikai népességben azonban nem volt megfigyelhető hasonló korreláció. A vörös húsok fogyasztása csak a nők és az afroamerikaiak körében befolyásolta a szív- és érrendszeri betegségek okozta mortalitást, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink