hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

A periodontális betegség a szájüregen túlmutató probléma

A periodontális betegség számos súlyos kórkép, köztük az Alzheimer-kór kialakulásában is kóroki szerepet kaphat.

A periodontitis (periodontális betegség) a fogakat körülvevő és tartó szövetek és csontok, összefoglaló nevükön a gyökérhártya (periodontium) bakteriális fertőzés miatti gyulladása. A periodontitis előszobája a kezeletlen gingivitis, amit a lepedékképző baktériumok fogíny vonala feletti és alatti lerakódása okoz.

A gingivitis és a periodontitis jelentette problémák messze túlmutatnak a fogakon és a szájüregen. Egyre inkább halmozódik az ismeretanyag, ami támogatja azt a teóriát, ami szerint a periodontális betegség számos súlyos kórkép, köztük degeneratív idegrendszeri megbetegedések kialakulásában is szerepet kaphat.

Minél kevesebb fog, annál nagyobb kognitív hanyatlás

Néhány vizsgálat kapcsolatot igazolt a periodontális betegség, a fogvesztés és a kognitív működés között. Egy vizsgálat 32 éven át követte nyomon 597 ember egészségi és mentális állapotát, és arra a következtetésre jutott, hogy a kognitív hanyatlás annál inkább kifejezett, minél több elvesztett foga van az adott személynek. A periodontális betegség és a caries – mint a fogvesztés fő okai – összefüggnek a kognitív hanyatlás mértékével.

A P. gingivalis és a gingipain szerepet kapnak a neurodegeneratív folyamatokban

A periodontális betegséget a béta-amiloid plakkok, az Alzheimer-kór egyik fő markerének a felépülésével is kapcsolatba hozták. Vannak kutatók, akik úgy gondolják, hogy a béta-amiloid plakkok kialakulása valamilyen patogén mikroorganizmusra adott válaszreakció következménye.

A vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy periodontitis esetén a szájüregben megtalálható Porphyromonas gingivalis az Alzheimer-betegségben szenvedők agyában is kimutatható, és a P. gingivalis serkenti a béta-amiloid termelődést.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az utóbbi időben a figyelem egy a P. gingivalis által termelt enzim, a gingipain felé terelődött, ugyanis azt találták, hogy ez a proteáz toxikus hatást gyakorol az Alzheimer-kór kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszó tau fehérjékre.

A jövőben a gingipain enzim potenciális targetként szerepelhet az Alzheimer-kór terápiájában. Az első gingipain-inhibitorokat már meg is alkották, azok tesztelése és vizsgálata jelenleg folyik.

Megfelelő szájhigiéniával megelőzhető lenne a baj

Az ínygyulladás, illetve a következményeként kialakuló periodontális betegség a felnőttkorúak jelentős részét érinti. Bár tudott, hogy az íny és/vagy a foggyökérhártya gyulladásának megelőzésében a megfelelő szájhigiénia kiemelt szerepet játszik, az USA-beli felnőttkorú lakosság körülbelül felénél kimutathatók ezek a szájüregi problémák.

Lehetséges, hogy megfelelő fogápolással és szájhigiéniával a neurodegeneratív folyamatok megelőzéséhez is hozzá lehet járulni.

(Forrás: MNT)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink