hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Periodontitisz után gyakoribb az infarktus

Foggyökérhártya gyulladásban szenvedők nagyobb eséllyel kapják meg első szívinfarktusukat – derült rá fény egy otszonline.hu-n bemutatott kutatásból.

Svéd kutatók azt találták, hogy a foggyökérhártya gyulladásban szenvedők nagyobb eséllyel kapják meg első szívinfarktusukat, mint azok, akiknek a szájürege rendben van, bár a kétféle gyulladásos folyamat között egyelőre oki összefüggés nem igazolható – olvasható az otszonline.hu-n.

Lockhart és 13 munkatársa, valamint hat amerikai bizottság 2012-ben, a Circulation-ban közölt tanulmánya emlékeztetett arra, hogy már egy évszázaddal ezelőtt fölvetették a szájüreg és a szív-ér rendszer közötti kapcsolat jelentőségét. Most Lars Ryden és svéd munkacsoportja jelentette ugyanebben a folyóiratban a PAROKRANK vizsgálat eredményeit. A kutatók azt találták, hogy az első szívinfarktusuk miatt kórházba kerülő betegek 28%-kal gyakrabban szenvednek súlyos foggyökérhártya-károsodásban, mint a kontrollcsoport tagjai, még akkor is, ha figyelembe veszik a kórelőzmény olyan elemeit, mint a dohányzás vagy a cukorbetegség.

(forrás: otszonline.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink