2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés

 

A népbetegségek területén kívánnak áttörést elérni

Népbetegségeket érintő alapkutatásokkal bővül a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine, HCEMM) portfóliója; a cél a stroke okozta agyi ödémák kialakulásának előrejelzése, valamint egy gombafertőzések elleni oltóanyag kifejlesztése.

A HCEMM alapkutatási projekt újabb két kutatócsoporttal bővült, amelyek a társadalom széles rétegeit érintő népbetegségek területén kívánnak áttörést elérni. A Farkas Eszter vezette héttagú kutatócsoport a stroke okozta agyi ödémák kialakulásának előrejelezhetőségét vizsgálja, Gácser Attila pedig egy gombafertőzések elleni oltóanyag kifejlesztésére tesz kísérletet nyolc emberből álló szervezetével.

A stroke vezető halálok, amely a világon minden hatodik embert érint. Magyarországon évente 40-50 ezer új beteg jelenik meg az egészségügyi ellátórendszerben, több mint egyharmaduk élete végéig segítségre szorul. A közleményben idézték Farkas Esztert, aki hangsúlyozta: a stroke okozta agyi ödémák esetében a halálozási arány 80 százalék. Arra tesznek kísérletet, hogy sejtszinten megismerjék az agyi ödémák kialakulásának kórfolyamatát. Kutatási eredményeik révén komoly előrelépés érhető el a stroke okozta szövődmények csökkentésében, valamint a megelőzésben, tette hozzá.

Gácser Attiláék kutatása a Candida gombák tumorokra gyakorolt hatására összpontosít. Céljuk felderíteni a szájüregi daganat és a gombafertőzés közötti molekuláris összefüggéseket, amelyek megismerése révén új típusú, hatékony terápiákat lehet kifejleszteni. A világon egyetlen gombaellenes vakcina sincsen forgalomban, idézték a közleményben Gácser Attilát, aki komoly, világszinten is jelentős eredményeket vár a szegedi kutatócsoportjától. Reményeik szerint belátható időn belül lehetővé válik egy gombafertőzések elleni oltóanyag előállítása.

A vakcina kifejlesztése és széles körű alkalmazása számottevően csökkentheti a súlyos gombafertőzések számát, amely jelenleg 150 millió a világon évente.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett, számos szakmai partner összefogásával alapított HCEMM projekt mára 16 kutatócsoportot állított fel több mint 110 nemzetközileg jegyzett magyar tudós aktív szerepvállalásával.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink