hirdetés
2022. november. 30., szerda - András.
hirdetés

 

A koponyán keresztül lát az agyba

Már sikerült is képet alkotni az élő egerek agyában található ideghálózatról nagy felbontásban, 3D-ben, a koponya eltávolítása nélkül, írja a Qubit.

Koreai kutatók azt állítják, hogy olyan új típusú holografikus mikroszkópot fejlesztettek ki, amely képes átlátni az ép, érintetlen koponyán, és ennek segítségével már sikerült is képet alkotni az élő egerek agyában található ideghálózatról nagy felbontásban, 3D-ben, a koponya eltávolítása nélkül.

Viszonyításképpen, az egérkoponya nagyjából olyan vastag és átlátszó, mint az emberi köröm, írja a lap, jelezve: ahhoz, hogy egy élő szervezet belső jellemzőit fény segítségével lehessen vizsgálni, egyfelől elegendő fényenergiát kell juttatni a mintába, másrészt pontosan meg kell mérni a célszövetről visszavert jelet.

Az új módszerrel működő eszköz lehetővé teszi, hogy a korábbiaknál több mint 80-szor több fényenergiát koncentráljon az idegrostokra, miközben szelektíven eltávolítja a felesleges jeleket. Ezzel a technikával sikerült nagy felbontású képet készíteni egy egér agyának koponya alatti ideghálózatáról – mindezt a látható fény hullámhosszán, a koponya eltávolítása vagy fluoreszcens jelölési procedúra nélkül.

A kutatók szerint eredményeik nagyban hozzájárulnak az orvosbiológiai kutatások fejlődéséhez, ideértve az idegtudományokat és a precíziós méréstechnika iparágát is, közli a lap.

(forrás: Qubit)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink