hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A kálium-citrát növeli idősekben a csontok sűrűségét

A nyugati típusú diétáról ma már közismert, hogy jelentős savas terhelést jelent a szervezetnek, és ennek egyik negatív következménye a csontok állományának megfogyatkozása.

Korábbi, rövidtávon végzett tanulmányok eredményei arra mutattak rá, hogy e savak neutralizációja megakadályozhatja a csontveszteséget.

Svájci kutatók 2 éves tanulmányt folytattak idősekben (átlagéletkor: 69,1±3,3 év). A vizsgálatba 201 egészséges idős embert vontak be (61% nő, 39% férfi). A vizsgálatba bevontakat 2 csoportra osztották, az egyik csoport tagjai 60 mmol kálium-citrátot kaptak naponta, a másik csoportban csak placebót alkalmaztak. Valamennyi bevonásra került idősben a BMD (bone mineral density) a normális határon belül volt és a 2 csoport között nem volt kiinduláskor különbség.

Huszonnégy hónap múlva szignifikáns és tartós különbség mutatkozott BMD szempontjából a két csoport között: abban a csoportban, amelynek tagjai kálium-citrát adásában részesültek, az egész test BMD  0,6%-kal növekedett, a placebo csoportban 0,8%-kal csökkent.

E hosszú távú eredmények igen biztatóak a prevenció és a terápia szempontjából.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: Renal Week 2010 American Society of Nephrology 43rd Annual Meeting Abstract FC 223, Presented November 19, 2010.)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink