hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

 

A halál sem biztos

A válaszvonal élet és halál között közel sem olyan egyértelmű, mint azt eddig gondoltuk – írja a haldoklás lehetséges megállításáról a LiveScience cikke alapján az SG.hu.

Az újjáélesztéssel kapcsolatos tudományos fejlesztések eredményeképpen mostantól órákkal a szív leállása után is képesek az orvosok visszahozni az életbe az elméletileg már halott pácienst" – folytatja  alap. A halállal kapcsolatos kutatások során kiderült, hogy az elmúlás nem egy pillanat alatt következik be, hanem egy hosszas folyamatként zajlik le a szervezetünkben. Igazából a halál jelenlegi definíciója után kezdik meg a sejtek a haldoklás folyamatát. "Ez a procedúra hosszú órákig is eltarthat és most már képesek lehetünk megfordítani azt" – idézik dr. Sam Parniát, a New York Állami Egyetem adjunktusát.

Az egész kutatás ötlete onnan ered, hogy már korábban is sikerült különösebb agyi károsodás nélkül visszahozni az életbe órák óta "halott" betegeket. Ennek azonban feltétele a hypothermia, azaz a kóros lehűlés. Ilyenkor a testet a normál hőmérsékleténél (37 fok) pár fokkal alacsonyabban tartják a szakemberek, mivel ebben az esetben az agy oxigénigénye csökken, ám ennek is vannak határai. Bár a hűtési folyamat már komoly technológiai háttérrel rendelkezik, de itt is eljön az a pillanat, amikor már nincs értelme a további próbálkozásnak – olvasható az sg.hu-n.

(forrás: SG.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink