hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A férfiak képesek „kiszagolni” a női szexuális izgalmat

Angol kutatók szexuális izgalomban lévő illetve közömbös nők verejtékéből származó szagmintákat értékeltettek férfiakkal, akik képesek voltak különbséget tenni a minták között.

A University of Kent kutatócsoportja az Archives of Sexual Behaviour folyóiratban közölte vizsgálatának eredményeit, melyek szerint a férfiak pusztán illatminták alapján képesek megkülönböztetni, hogy az adott minta egy szexuális izgalomban lévő vagy egy közömbös nőtől származik-e.

A vizsgálatban kémiai fogamzásgátlásban nem részesülő nők hónaljából származó illatmintákat használtak, továbbá a donorok nem használhattak parfümöt, és a mintavétel előtt legalább 48 órás önmegtartóztatást írtak elő számukra. A mintavétel időpontjában a nők fele egy 20 perces, hídépítésről szóló filmet, másik felük pedig egy kifejezetten erotikus tartalmú videót nézett meg (a Kilenc dal című film válogatott jeleneteit). Az illatmintákat heteroszexuális férfiak egy vak teszt során értékelték, és szignifikáns különbség mutatkozott a szexuális izgalomban lévő illetve a közömbös nőktől származó mintákra vonatkozó kérdésekre adott válaszok között.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A vizsgálatot némileg módosított feltételek mellett még kétszer végezték el más alanyok illetve más értékelő személyek részvételével, de az eredmények közötti szignifikáns különbség mindkét ellenőrző teszt esetén kimutatható, statisztikailag jelentős mértékű maradt. A szexuális izgalomban lévő nők mintáit a férfiak sokkal attraktívabbnak találták, illetve ezek a minták fokozták szexuális motivációjukat. A vizsgálat nem önmagában áll, korábban már több másik vizsgálat is kimutatta, hogy szagminták alapján képesek vagyunk megkülönböztetni olyan érzelmeket, mint a félelem vagy a szomorúság. Az eredmények objektív bizonyítékot szolgáltatnak annak a hipotézisnek az igazolására, miszerint az emberek szexuális érdeklődésének felkeltésében kemoszignalizációs folyamatok is szerepet játszanak.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink