hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A cukorbetegség új gyógymódja?

Elképzelhető, hogy a jövőben nem inzulinnal fogjuk kezelni a diabéteszt, és vége lesz az állandó vércukorszint-ellenőrzés korának is.

Míg az inzulin arra való, hogy eltávolítsa a felesleges glükózt (cukrot) a vérből étkezés után, és serkentse annak raktározását többek között a májban és az izmokban, a szintén a hasnyálmirigyben termelődő glukagon ennek pont az ellenkezőjét teszi: amikor éhesek vagyunk, arra készteti a májat, hogy a raktáraiból cukrot juttasson a vérbe, vagy cukrogyártásba kezdjen, ha a glükózraktárai kiürültek – kezdi beszámolóját egy meglepő felfedezésről Andy Coghlan, a New Scientist újságírója.

Roger Unger és munkatársai a Diabetes című szaklapban közölték vizsgálataik eredményét, miszerint azok az egerek, amelyekből hiányzanak a glukagon receptorai, azaz amelyekre nem hat a hormon (a knock out egereket a kutatócsoport génsebészettel állította elő: kikapcsolta a glukagonreceptor gyártásáért felelős gént) normális vércukorszinttel rendelkeznek. A glukagonreceptor-hiányos egerek akkor is cukorbetegség-mentesek maradtak, amikor a kutatók elpusztították inzulintermelő sejtjeiket.

Mint Unger mondja: úgy tűnik, glukagon hiányában nincs diabétesz. A kísérleti állatok vércukorszintje akkor is normális maradt, amikor nagy mennyiségű cukrot fogyasztottak, így a glükóztolerancia-teszt után is – függetlenül attól, hogy képesek voltak-e inzulint előállítani.

Elméletileg tehát, ha az 1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegeknél biztonságosan semlegesíteni lehetne a glukagont, vércukorszintjük akkor is normális maradna, ha nem kapnának inzulint, és vércukorszintjük ellenőrzése is feleslegessé válna. Egy kaliforniai gyógyszercég már meg is kezdte a humán kísérleteket leptinnel – ez a hormon Ungerék 2008-as eredménye szerint gátolja a glukagon hatását.

A továbbiakban a kutatók azt szeretnék kideríteni, hogy glukagon és inzulin hiányában hová kerül a felesleges cukor a vérből. Ennek érdekében tovább folytatják az egérkísérleteket radioaktív szénizotóppal jelzett cukrot etetve az állatokkal, ami így nyomon követhető. Felmerül, hogy inzulin hiányában a bél által termelt glukagon-szerű peptid-1 (glucagon-like peptid-1) irányítja a vérből a felesleges cukrot a májba és az izmokba.

Mindenesetre úgy tűnik, megdőlt egy régi dogma: nem az inzulin játsza a legfontosabb szerepet a vércukorszint szabályozásában – szögezi le a New Scientist cikkírója.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink