hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

A cukorbetegség járványként terjed

Ha a cukorbetegség úgy terjed, mint eddig, akkor a csatlakozó betegségek miatt finanszírozhatatlan lesz az egészségügyi rendszer. Drezdában megkezdődött a diabétesz megelőzését szolgáló hatodik világkongresszus, amelyen 63 ország képviselői vesznek részt.
A helyszín a Drezdai Nemzetközi Egyetem, amely Németországban egyedüliként kínál prevenciós medicína kurzust. A népbetegség terjedésének megállítására Peter Schwarz professzor azt javasolta: hozzanak létre Németországban nemzeti diabétesz-regisztert. A finn tapasztalatok szerint ezzel javítani lehetett az orvosi kezelés minőségét és csökkenteni tudták a költségeket.
 
A regiszter segítene abban, hogy megállapítsák: milyen betegségeket okoz a diabétesz. Így például azt feltételezik, hogy az összes szívinfarktus hetven százaléka a cukorbetegségre vezethető vissza. Ezen kívül a depresszió, a demencia, a magas vérnyomás, a vakság vagy az amputációk mind-mind a következmények közé tartoznak.
 
Az érintetteket jobban lehetne tájékoztatni, és könnyebben lehetne tanácsokat adni nekik, mondja Schwarz professzor, aki a kongresszus elnöke. Szászországban több mint egy hónapja vezették be a regisztert, amelybe a betegek önkéntes alapon bejegyeztethetik magukat. „Ez olyan, mint a páciensek, képviselőik és a tudomány koalíciója” – vélekedett a professzor, hozzátéve, hogy egészségpolitikai szempontból is igen hasznos a regiszter, mert döntések előtt nagyon gyorsan meg lehet tudni a páciensek véleményét.
 
A német orvos egyúttal egy közös európai megelőzési programot sürgetett, ugyanis a lakosság 33–37 százaléka genetikai okokból hajlamos az elhízásra és emiatt esetükben nagyobb a cukorbetegség kockázata. Sok érintett egyáltalán nem tud erről, pedig a betegség járványszerűen terjed.
 
Csak Németországban 8,9 millió a cukorbeteg, további négy millióan eddig észre sem vették, hogy diabéteszben szenvednek. Tíz év múlva a betegek száma elérheti a 14 milliót, a látens diabéteszesek pedig hat millióan lehetnek, ez 2020-ban az ország összlakosságának csaknem egynegyede lesz.
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink