hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A beteg saját sejtjei segíthetnek a Crohn-betegség leküzdésében

Angol kutatók olyan sejtterápiát fejlesztettek ki, mely a beteg saját fehérvérsejtjeinek „javításával” és szervezetbe történő visszajuttatásával képes lehet meggyógyítani a Crohn-betegséget.

A NIHR Guy's and St Thomas' Biomedical Research Centre (BRC) és a The University of Manchester közös kutatócsoportja a Gastroenterology folyóiratban megjelent cikkében számolt be arról, hogy olyan sejtterápiát fejlesztettek ki, melyben a regulátor T-sejtek módosításával gyógyíthatóvá válhat a Crohn-betegség immunológiai oka, azaz nem tüneti kezelésről van szó. A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Rimma Goldberg et al. Correction of Defective T-regulatory Cells From Patients With Crohn's Disease by Ex Vivo Ligation of Retinoic Acid Receptor Alpha, Gastroenterology (2019).

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

A kutatók felfigyeltek arra, hogy a Crohn-betegek perifériás véráramából vagy a nyálkahártya saját kötőszövetes rétegéből (lamina propria) származó regulátor T-sejtnek nevezett fehérvérsejtjei hibásan működnek, mivel kisebb mennyiségben bocsátanak ki egy bélspecifikus fehérjét (integrin α4β7), mint az egészséges populációból származó betegek regulátor T-sejtjei. A NIHR Guy's and St Thomas' BRC's Advanced Therapies Manufacturing Platform intézetnél dolgozó kutatóorvosok erre a megfigyelésre alapozva egy különleges sejtterápiát dolgoztak ki, melynek lényege, hogy a Crohn-betegekből származó regulátor T-sejteket egy RAR568 nevű molekulával kezelve rábírják őket arra, hogy normál mennyiségben termeljenek integrin α4β7 fehérjét.

Az átalakítást követően a módosított T-sejteket visszajuttatják a Crohn-betegek szervezetébe.

Az eredmény azért jelenthet áttörést a Crohn-betegség kezelésében, mert nem tüneti terápia, hanem a betegség immunológiai eredetű kiváltó okát próbálja megszüntetni. Az orvosi gyakorlatban az utóbbi években a rendelkezésre álló kezelések száma jelentősen bővült, ám az új terápiák is csak bizonyos betegeknél hatásosak, ráadásul gyakran járnak igen súlyos mellékhatásokkal.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink