hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A bélben élő baktériumok elősegíthetik a hasnyálmirigy-daganat növekedését

Bejuthatnak a hasnyálmirigybe a bélben élő baktériumok, ahol a hasnyálmirigy-daganatban felhalmozódva annak a növekedését serkenthetik.

Korábban a pancreast csíramentesnek tartották. Úgy vélték, hogy a Vater-papilla és a musculus sphincter Oddi engedi azt, hogy az epe és a hasnyál a bélbe jusson, miközben gátat szab annak, hogy a baktériumok bejuthassanak a hasnyálmirigybe. Mára ez az elképzelés megdőlt. A Vater-papilla lehetőséget ad arra, hogy a bélben élő baktériumok és gombák bejuthassanak a hasnyálmirigybe.

A hasnyálmirigy-daganatban feldúsulnak a baktériumok

Bizonyított, hogy a fluoreszcens módon jelölt baktériumok per os adagolást követően megjelenhetnek a hasnyálmirigy daganatos egerek pancreasában, és ott a tumoros szervrészekben feldúsulhatnak, akár ezerszeresére annak a koncentrációnak, ami a környező hasnyálmirigyszövetre jellemző. A kísérletek alapján ez leggyakrabban Proteobaktériumokkal, Actino- és Fusobaktériumokkal történik meg.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az állatkísérleteket követően a kutatók humán tumoros hasnyálmirigymintáknál is igazolták a baktériumok jelenlétét.

Elősegítik a daganatok növekedését

Nem csupán arról van szó, hogy a hasnyálmirigy nekrotikus régióiban a bőséges tápanyagforrás miatt elszaporodnak a baktériumok. Egyre inkább igazoltnak tűnik, hogy azok elő is segítik a tumorok növekedését.

  • Génhiba miatt hasnyálmirigy-daganatos egereket csíramentes körülmények között tartva a daganatok növekedése lassúbbnak bizonyult, mint a különféle baktériumok jelenlétében.
  • A csíramentes körülményekhez hasonló eredményt produkált az antibiotikumos kezelés is.
  • Amennyiben a csíramentes körülmények között tartott állatokba pancreas-daganatos állatok székletmikrobiomját transzplantálták, fokozott tumornövekedést tapasztaltak.

Checkpoint-inhibitorok és antibiotikumok kombinációja a megoldás?

Feltételezhetően a baktériumok az immuntolerancia befolyásolása révén járulhatnak hozzá a tumorok növekedéséhez; amiben például a PD-1 receptorok túlzott mértékű expressziója is szerepet kaphat. Ha ez a hipotézis a későbbiekben beigazolódik, akkor a checkpoint-inhibitorok és az antibiotikumok együttes alkalmazása a tumorok terápiájában is szerepet kaphat.

Számos kérdést felvető eredmények

Egyelőre nem ismert, hogy az intesztinális mikrobiom befolyásolása miként hathat a pancreasdaganatok növekedésére.

Egyértelmű, hogy szükség van új és hatékony terápiás lehetőségekre, mivel jelenleg a hasnyálmirigy-daganatok csak mintegy 10 százaléka gyógyítható operációval, és a kemoterápia alkalmazása csaknem eredménytelennek bizonyul.    

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt, Nature)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink