hirdetés
2020. február. 17., hétfő - Donát.
hirdetés

 

A balkezesség genetikáját kutatják

Először azonosították a balkezesség genetikai utasításait, amelyek jelentősen befolyásolják az agy egyes területeinek szerkezetét és működését, írta a BBC hírportálja.

hirdetés

Az oxfordi kutatók szerint elsősorban a beszéddel összefüggő területek érintettek, a balkezeseknek ezért talán jobbak a nyelvi készségeik, azonban továbbra is rejtélyes az agyfejlődés és a domináns kéz kapcsolata.

Nagyjából tízből egy ember balkezes. Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy az öröklődés szerepet játszhat a kialakulásában, a részleteket azonban nem tárták fel. A kutatók az Egyesült Királyság Biobank nevű projektje alapján dolgoztak, amely mintegy 400 ezer ember teljes genetikai térképét tartalmazza; 38 ezer balkezest találtak.

A Brain című szaklapban közölt tanulmány szerint négy olyan DNS-területet azonosítottak, ami befolyásolta a balkezességet. A balkezeseknél a két agyi félteke összeköttetései a beszéddel összefüggő területeken jobbak, koordináltabbak voltak – ebből következtettek a tudósok arra, hogy jobbak lehetnek a nyelvi készségeik, noha ezt még nem bizonyították.

A tanulmány kimutatta, hogy a balkezeseknél a skizofrénia kockázata kicsit nagyobb, a Parkinson-kóré kicsit kisebb. A tudósok szerint valószínű, hogy a jobb- és balkezességben 25 százalékban játszanak szerepet a gének, 75 százalékban ez azonban környezeti hatásokkal magyarázható. A tanulmány szerint a genetikai összetevőknek csupán egy százalékát találták meg a brit populációban, így mindenképpen további tanulmányokra lesz szükség.

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink