hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A 2-es típusú diabeteshez társuló májkárosodások

Az OTSZ Online szerint egyre több adat igazolja, hogy 2-es típusú diabeteses betegekben meglepően magas a zsírmáj, az előrehaladott májfibrosis és cirrhosis előfordulása, ezért fokozottan figyelni kell ezekre a betegekre a visszafordíthatatlan májkárosodás megelőzése érdekében.

Az amerikai Endocrine Society, az American Association of Clinical Endocrinologists és az American Gastroenterology Association közösen figyelmeztetnek a 2-es típusú diabeteses (T2D) betegekben  feltűnő gyakorisággal előforduló májelváltozásokra. Dr. Christos S. Mantzoros (Veterans Affairs Boston Healthcare System), az Endocrin Society által tervezett közlemény szerkesztője szerint 2021 tavaszán várható az ügyben hivatalos állásfoglalás. A „Call to Action” találkozó során megszövegezendő kiadványban várhatóan összefogásra buzdítanak, összefoglalják a javaslatokat, új diagnosztikus és terápiás elveket állítanak fel. Egyre világosabbá vált ugyanis, hogy a NAFLD (nonalcoholic fatty liver disease), és a NASH (nonalcoholic steatohepatitis) kezelése multiciplináris, háziorvos, endokrinológus, hepatológus összefogását igénylő feladat. Sajnos nagyon sok ilyen májbeteg van (4 amerikai közül 1), és nem mindenki jut el a speciális hepatológiai centrumokba, szükséges lenne a NAFLD/NASH betegek koordinált ellátásának megszervezése, kialakítása. A „Call to Action” találkozó lehet a kiindulópontja ezeknek a törekvéseknek.

Mind az amerikai, mind az európai diabetes társaságok T2D-s betegeknél első lépésként májenzim vizsgálatokat (pl. ALT) javasolnak. Második, nem invazív lépés az ultrahang, ill. a tranziens elasztográfia. Gyakori kezdeti szűrővizsgálati eszköz a Fibrosis-4 (FIB-4) score meghatározása, melyben a beteg életkora, thrombocyta-száma, ALT és AST értéke szerepel. A FIB-4-et többen ítélik hasznosnak, mint a tranziens az elasztográgfiát, de sokan ezek helyett egyéb vizsgálómódszereket/teszteket javasolnak. Sajnos egyelőre tökéletes diagnosztikus teszt ma még nem áll rendelkezésre. Egyesek a mesterséges intelligenciában látják a szűrés megoldását. Mások azt hangsúlyozták, hogy a FIB-4 egyszerű, könnyen végrehajtható és jól validált, a FIB-4 és az elasztográfia eredményei igen közeli egyezést mutatnak. Ugyanakkor azt is elismerték, hogy „szükség lenne a NASH egy megbízhatóbb vizsgálatára és a diabeteses betegek előrehaladott máj-fibrosisának kimutatására.” Korai stádiumban kellene felismerni a fibrosist, hogy meg lehessen előzni a cirrhosist, t.i. már kialakult a cirrhosis esetén nem sok tennivaló maradt.

A teljes információ

 

(forrás: OTSZ Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink