2021. szeptember. 18., szombat - Diána.
hirdetés

 

"A negyedik hullám lesz az utolsó nagy kör"

Veszélyes lesz a negyedik hullám, aztán a halálozási arányok az influenza-járványéhoz lesznek hasonlók – mondja a Népszavának Vattay Gábor, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője.

Hogyan lesz a fizikusból járványmodellező?

Mi itt a tanszéken tavaly január elején kezdtünk odafigyelni a rekord sebességgel terjedő vírusra. Előtte szociális médiával is foglalkoztunk, így főleg a Twitteren érkező hírekből nézegettük a Kínából jövő üzeneteket, videókat arról, hogyan terjed a vírus. A komplex rendszerek kutatásával, időbeli folyamatok viselkedésének leírásával foglalkozom. Tulajdonképpen ilyen a vírusok terjedése is. Amikor a járvány első hullámában az iskolák bezártak, és a fiammal mi is otthon maradtunk, akkor a Lancet, neves orvosi szaklapban megjelent egy cikk, amelyben olasz szerzők föltették a kérdést, hogy meg lehet-e mondani a napi áldozatok számából, meddig tarthat a járvány. Akkor még azt gondoltam, hogy választ hamarosan elolvasom majd az újságokban, de ez elmaradt. Nem értettem, miért nem számolta ki ezt senki. És akkor elkezdtem kvázi hobbiból megnézni, hogy ezt a problémát hogyan lehet az általam korábban tanultakkal modellezni. A kínai adatokban láttunk egy szabályszerűséget, és ugyanez feltűnt az olaszországiakban is. Ezt követve meg lehetett mondani nagyjából dátumra, hogy hova tart a járvány, meddig nő a halálozás, mekkora lesz az adott hullámban az emberi illetve a gazdasági veszteség.

Az is belekalkulálható, ha közben fölbukkan egy újabb mutáció?

Nem vagyunk biológusok vagy immunológusok, ha a vírus vagy az emberek hirtelen másként kezdenek viselkedni, azt nem tudjuk a modellbe bekalkulálni. Csak azt lehet megmondani, hogy ha egy adott helyzetben lezárják az országot, mi történik, vagy mi lesz, ha ez elmarad. Például a második hullámnál a modellek pontosan mutatták, hogy az iskolai őszi szünet után hirtelen megállt a halálozásszám-emelkedés. Azaz összefüggés van az iskolák látogatása és a fertőzés terjedése között. A tavalyi adatok egyértelműen mutatják, ha húsvétkor nem lett volna egy kis lazulás, akkor hetekkel hamarabb véget ér az első hullám és megközelítőleg kétszázzal kevesebben halnak meg. (...)

Azt már látja, hogy milyen lesz a következő hullám?

Az esetszámok sokkal magasabbra lesznek engedve, mert nem halnak majd az emberek: azt fogjuk tapasztalni, hogy a vírus terjed, de súlyos eset kevés van. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy prüszkölnek, köhögnek, lázasodni fognak az emberek. És egy napon amikor már annyi lesz az eset, hogy eléri azokat az időseket, akiknek az immunrendszere az oltással együtt sem bírja fölvenni a küzdelmet a vírus ellen, mert lépten-nyomon találkozik a tüsszögőkkel, köhögőkkel, akkor újra felveszi a halálozás a korábbi tempót. És megint meghalhat akár annyi ember is, mint az előző hullámokban, azaz 10-15 ezer, de hozzájuk képest arányaiban sokkal több olyan ember lesz, aki megbetegszik de viszonylag gyorsan meggyógyul.

Mikorra számít az esetek riasztó megsokszorozódására?

Egyelőre csak tippelni tudok: az unió országaiban, Portugália kivételével most dördül el a startpisztoly. Két hét múlva már kezdünk majd kicsit riasztó jeleket látni egy-egy országban. Szeptemberben már lehet, hogy sok eset lesz, de még nagyon kevés halálozás. Aztán, ha októberben már jobban behúzódnak az emberek a zárt terekbe, becsukják az ablakokat, megint berobbanhat a járvány. Mérsékelhető a kár, ha mondjuk szeptemberben újra elrendelik a kötelező maszkhasználatot, különösen a gyerekek számra, hiszen az iskolanyitással, az oltatlanságuk miatt, őket érheti el a leggyorsabban ez a vírus.

Mi a helyzet Magyarországgal?

Tudjuk, hogy itt van nálunk is a delta változat. Meg azt is, hogy a másik, ami a harmadik hullámot okozta nagyjából el fog tűnni, mert nem bírja a versenyt a vakcinákkal, meg a kormányzati intézkedésekkel. Ami marad, az pár darab delta eset. Nálunk is legalább negyven napnak kell eltelnie, amíg kezdünk majd látni belőle valamit. Ám, hogy mikor van ennek a 40 napnak a kezdete, még nem tudni, valószínűleg ez valamikor a nyáron fog bekövetkezni. Amint életbe lépnek a lazító szabályok és az emberek elindulnak nyaralni az az eddigihez képest is föl fogja gyorsítani a vírus a behozatalát. És az a kérdés, hogy akkor mit fogunk tenni. Most még van két hónapnyi előnyünk, amíg mindaz nálunk is lejátszódik, ami most Nagy-Britanniában, Izraelben, Portugáliában zajlik. Ezzel együtt azt gondolom, hogy nagyjából a negyedik hullám lesz az utolsó nagy köre a vírusnak, aztán a megbetegedési és a halálozási arányok nagyjából hasonlítani fognak az influenza-járványéhoz. (...)

A teljes interjút ITT olvashatja

 

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink