hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

3D-s képalkotás élő szövetben, festékanyag nélkül, biopszia helyett

A Columbia Műszaki Egyetem mérnökei a Nature Biomedical Engineering hasábjain számoltak be új eljárásukról, melynek segítségével az élő szövetről kapható valós idejű háromdimenziós kép.

A MediSCAPE egy olyan nagy képfeldolgozási sebességű 3D mikroszkóp, amely képes lehet akár a biopszia kiváltására is. Ez különösen hasznos lehet olyan esetekben, amikor a vizsgálandó szövet nagyon érzékeny helyen található (agy, gerincvelő, szem, arc stb.), és már maga a mintavétel is kockázatosnak minősül.

Korábban már léteztek ehhez hasonló módszerek, ám ezek rendszerint két dimenziós felvételeket szolgáltattak, és általában valamilyen kontrasztanyag szervezetbe juttatására is szükség volt.

A SCAPE technológiát korábban apró férgek, halak és legyek idegrendszerének tanulmányozására használták, a kutatók ezt fejlesztették tovább, illetve kicsinyítették le annyira a készüléket, hogy a sebész is képes legyen használni a műtőben, ahol különösen hasznos lehet robotsebészeti és laparoszkópos műtétek esetén.

Forrás: High-speed light-sheet microscopy for the in-situ acquisition of volumetric histological images of living tissue, Nature Biomedical Engineering (2022).

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink