2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Sclerosis multiplex centrum Nagykanizsán

Zalai és részben Somogy megyei betegek ellátására alakítottak ki sclerosis multiplex (SM) centrumot a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban.

hirdetés

Marada Györgyi, az intézmény orvos-igazgatója a centrumot bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a nagykanizsai kórház neurológiai osztályának keretein belül működtetik az új SM centrumot, ami Nagykanizsa és Keszthely térségét, valamint nyugat-somogyi betegeket is ellát az összesen 135 ezer lakosú körzetben.

A Kanizsai Dorottya Kórház 47 ágyas neurológiai osztályának évente mintegy 2100 fekvőbetege van, a járóbetegek száma pedig eléri a 13 500-at, vagyis az ellátási körzet minden tizedik lakója megfordul a szakrendeléseken. Az osztály az alapvető ellátásokon kívül stroke centrumként is működik, ehhez az ellátáshoz 227 ezer lakosú körzet tartozik, a zalai betegeken kívül Somogy megye jelentős része is ide járnak a betegek.

Gottscháll Marianna, a neurológia osztályvezető főorvosa elmondta: mostanáig a zalai SM-betegeknek Zalaegerszegen tudtak ellátást biztosítani, a nagykanizsai centrum létrejöttével a megye déli részén élők vagy a somogyiak kevesebb utazással részesülhetnek a szükséges gondozásban. A nagykanizsai neuroimmunológiai rendelés keretében két orvos és két ápoló biztosítja a körzetben élő páciensek ellátását.

A főorvos hozzátette: a központi idegrendszert támadó autoimmun betegség 20-40 éves kor között jelentkezik, általában a nők a veszélyeztetettebbek. Az először többségében látászavarral, mozgáskoordinációs problémákkal jelentkező tünetek után végső soron rokkantságig fajul a betegek állapota, kezelésük azonban jelentősen lassíthatja a súlyosbodó folyamatokat.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!