2024. április. 19., péntek - Emma.

A világ nagy orvosi szaklapjainak tartalmából

A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medecine (NEJM) 2007-es utolsó számainak tartalmából ajánljuk.

British Medical Jorurnal – BMJ

Cisztikus fibrózis
BMJ 2007;335:1255–1259.
A cisztikus fibrózis a fehér bőrű lakosság leggyakoribb öröklődő betegsége. Az újszülöttkori szűrőprogram lehetővé teszi a betegség proaktív, individuális, multidisciplináris kezelését. A szokásos terápia a legjobb esetben is csak lassítani tudja a folyamatot, míg az új, génterápián alapuló eljárásokban benne rejlik a progresszió megállítása.

Ízületi tokon belüli combnyaktörés – belső rögzítés vagy hemiarthroplasztika?
BMJ 2007;335:1251–1254.
A kétféle műtéti megoldás után vizsgálták az idős betegek járóképességének megmaradását. A hemiarthroplastica (csak a combfej protetizálása) jobb funkcionális eredményt hozott, mind közvetlenül műtét után, mind a 24 hónapos követés végén.

Cöliákia populációszintű szűrése az alapellátásban, területi nővérek által: a diagnózis pontossága és megbízhatósága
BMJ 2007;335:1244–1247.
A szöveti transzamináz elleni IgA antitestet kimutató gyorsteszt segítségével, már a tünetmentes gyermek is kiszűrhető. A vizsgálatot alapellátásban dolgozó nővér rövid tanulás után jól el tudja végezni. A módszer megbízhatóan érzékeny és specifikus, melyet pozitivitás esetén az elvégzett vékonybél-biopszia igazolt.

Antithrombin III. terápiás eredmények az intenzív osztályon – áttekintés, metaanalízis.
BMJ 2007;335:1248–1251.
Az elérhető tapasztalatok alapján antithrombin III. adása nem ajánlott az intenzív osztályos kezelést igénylő betegeknél. Adásával nem csökkenthető a mortalitás és az egyéb vizsgált szempontok alapján sem eredményez szignifikáns javulást. Megnöveli ugyanakkor a vérzéses szövődmények számát.

The Lancet
A tirozinkináz-inhibitor sunitinid kardiotoxicitása
The Lancet 2007; 370:2011–2019.
Sunitinib (tirozinkináz-inhibitor) a metasztatikus vesedaganatokban és a gasztrointesztinális stromatumor esetén meghosszabbítja a túlélést. Laboratóriumi körülmények között ugyanakkor, szívizomsejt apoptózist, és mitokondriális sérülést figyeltek meg. A kezelt betegeknél tapasztalt balkamra-diszfunkciót valószínűleg ez a toxikus hatás okozza. Társuló magasvérnyomás-betegség elősegíti a cardiotoxicitás kialakulását.

Adjuváns kemoterápia helye a colorectalis daganat kezelésben
The Lancet 2007; 370:2020–2029.
A flurouracillal és folsavval végzett kemoterápiának ha kis mértékben is, de van hatása az ötéves túlélésre a II. stádiumú colorectalis daganatok esetében. Kezelés nélkül az 5éven belüli halálozás 20, míg a fenti kezeléssel 3-6 százalékkal növekedett a műtétet túlélők száma.

Végstádiumú vesebetegek hordozható hemodializáló eszköze
The Lancet 2007; 370:2005–2010.
Krónikus vesebetegek gyakoribb hemodializise, mind a túlélést, mind az életminőséget javítja. A gyakoribb dialízisnek elsősorban az intézeti kapacitás szab határt. A hordozható eszköz hatékonynak és biztonságosnak ígérkezik a vizsgálat alapján.

Tuberkulózis
The Lancet 2007; 370:2030–2043.
Tuberkulózis a mai napig a vezető halálok az alacsony jövedelmű országokban, járványosan különösen ott fordul elő, ahol a HIV fertőzöttek száma is növekszik. A gyógyszerekkel szemben rezisztens baktériumtörzsek terjedésével, a költségek gyorsan emelkednek, míg a kezelés hatásossága folyamatosan csökken. Az újabb diagnosztikai, megelőzési és kezelési eljárások széles körű sikeres bevezetése érdekében nemzetközi koordinációra és elszánt politikai akaratra van szükség. Csak így kerülhető el polirezisztens atípusos tubekulózis járvány.

Journal of American Medical Association – JAMA
Dexmedetomidin és lorazepam összehasonlítása akut agyi történés miatt lélegeztetett betegnél
JAMA. 2007;298(22):2644–2653.
A mechanikus légzéstámogatásra szoruló, intenzív osztályon kezelt betegek tartós szedálására a jelenleg a lorazepamot ajánlják. Ismert, hogy más bezodiazepin származékokhoz hasonlóan, a lorazepam is vezethet akut agyi diszfunkció kialakulásához. A dexmedetomidin, mint más központi idegrendszeri támadásponton ható szedatívum, csökkentheti ezen szövődmény gyakoriságát. Randomizált, kettős vak vizsgálatban hasonlították össze a két hatóanyagot az akut diszfunkció és a megfelelő mélységű szedáció időtartama, illetve az egy éves mortalitás vonatkozásában. A dexmedetomidin intravénás adagolásával hosszabb idő telt el delírium, vagy kómás állapot kialakulása nélkül és tovább lehetett fenntartani a szedáció megfelelő szintjét is, mint lorazepam infúzióval.

Alacsony jövedelmű nyugdíjasok geriátriai gondozása
JAMA. 2007;298(22):2623-2633.
A létminimum környékén élő kisnyugdíjasok gyakran több krónikus betegségben is szenvednek és nem feltétlenül jutnak megfelelő szintű egészségügyi ellátáshoz. Célzott geriátriai gondozásban vétel és interdiszciplináris team bevonása a primer ellátásba, javíthat ezen a hiányosságon. A vizsgált protokollok bevezetésével csökkent a sürgős ellátást igénylő állapotok száma és javult a betegek ellátottsági színvonala. Nem volt ugyanakkor számottevő különbség a betegséghez kapcsolódó életminőség alakulásában a két éves után követés során.

Az aktív dohányzás és a 2-es típusú diabétesz mellitus kialalkulásának összefüggése
JAMA. 2007;298(22):2654–2664.
Számos megfigyelésen alapuló vizsgálat hozta összefüggésbe a 2-es típusú diabétesz kialakulását az aktív dohányzással. A MEDLINE és az EMBASE adatbázisában fellelhető irodalom metaanalízise alapján, megállapítható, hogy dohányosok esetében fokozott cukorbetegség kialakulásának kockázata. További kutatások szükségesek az okozati összefüggés bizonyítására, illetve a háttérmechanizmusok tisztázására.

New England Journal of Medecine – NEJM

Kortikoszeroidok bakteriális meningitiszben
NEJM 2007; 357:2441–2450.
A bakteriális meningitisz kezelésében adjuvánsként alkalmazott kortikoszteroidok a fejlett világban csökkentik a felnőtt betegek mortalitását. A fejlődő országokban, illetve AIDS-es betegekben való alkalmazással, nincsen kellő mennyiségű tapasztalat. Ceftriaxon mellett alkalmazott adjuvánsként, a dexamethasone nem csökkentette sem a mortalitás, sem a morbiditás ebben a populációban.
 
Kardiális reszinkronizációs terápia szívelégtelenségben
NEJM 2007;357:2461–2471.
Közepesen súlyos és súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegeknél, 6 hónapos kardiális reszinkronizációs terápia (CRT) nem növelte a betegek maximális oxigénfelhasználását a terhelés során. Keskeny QRS-komplexusok esetén ultrahanggal igazolt bal kamrai aszinkroniában sem indokolt a CRT alkalmazása.

Dexamethason bakteriális meningitisben
NEJM 2007; 357:2431–2440.
Bakteriális meningitisz gyanúja esetén megkezdett dexamethason kezelés nem növeli meg minden serdülő és felnőtt beteg túlélési esélyét. Az 1 hónapos és a 6 hónapos túlélést csak a tenyésztéssel igazolt megbetegedésekben javítja szignifikánsan. A valószínűsített meningitiszes betegek megnövekedett mortalitását a tuberkulózis okozta meningitisz ebbe a csoportba kerülése magyarázhatja.

Az első részleges arc átültetés
NEJM 2007; 357:2451–2460.
A 38 éves asszony az orr, ajak és az arc elülső részének roncsolt sérülése miatt került műtétre. Most, 18 hónappal a beavatkozás után a a műtét sikerességét elemezte az operatív csoport.

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés