2017. szeptember. 24., vasárnap - Gellért, Mercédesz.

A GOLD és a különböző nemzeti irányelvek a COPD besorolásához alakítják az inhalációs gyógyszerek alkalmazását és nem tesznek különbséget az inhalációs szerek között a társbetegségek előfordulásának függvényében. A klinikai gyakorlatban ettől némiképp eltér, az adatok alapján a komorbiditások száma befolyással van a COPD kezelésére használt gyógyszerek választásában.

Az OKI az idei parlagfűszezonban már többnapos, térképes pollenkoncentráció előrejelzést is készít az ország teljes területére vonatkozóan.

Az állapot progressziójának megakadályozására a rendszeres gyógyszerhasználat mellett minden alkalommal tanácsolni kell a dohányzás abbahagyását.

Több évig exacerbáció nélkül élő betegek esetében felvethető a tartós gyógyszerelés módosítása.

Kiaknázható a gyógyszer napi kétszeri alkalmazása a 24 órás hörgőtágító hatás maximalizálására.

Az állati eredetű táplálék fogyasztása és a kora gyermekkori érintkezés farmon nevelt állatokkal szabályozza az immunrendszer működését, akadályozza a légúti és a bélgyulladás kialakulását. A hatás a Journal of Allergy and Clinical Immunology tanulmánya szerint nem csak az allergiát visszafogó mikrobák jelenlététől függ.

ROVATUNK SZERKESZTŐJE

 

 

Dr. Horváth Ildikó

 

Egyetemi tanár, MTA doktora,

osztályvezető főorvos Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

 

Szakmai önéletrajz >>>

 

Itthon az egészségügy valahol a XX. század elejének színvonalán van, köszönhetően nyilván Sorosnak, aki kevésbé bizakodva tekint szemöldökét összeráncolva a jövőnkre.

Lehet ábrándozni a 100+ tartományról, de nagy valószínűséggel kimondható, hogy ennél mennyiségileg vagy (ami még fontosabb) minőségileg jobb eredményt a jelenlegi keretek között nem lehet elérni.