hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Új készítmények törzskönyvezése várható néhány területen

Több évtizedig alig történt haladás a melanóma, a neuroendokrin tumorok és a pajzsmirigy-rák gyógyítása terén – most végre új szerek törzskönyvezése várható.

A három rosszindulatú tumor gyógyításával kapcsolatban jelenleg 100 szer van kísérleti stádiumban, ezek közül 16 késői fázisban – írja a European Pharmaceutical Review Pipeline Insight: Cancer Overview: Malignant Melanoma, Neuroendocrine Tumors and Thyroid Cancer című cikke. Mindhárom indikációban van néhány, közvetlenül a regisztráció előtti fázisban lévő készítmény. Bár a piac ezekben az indikációkban kisebb mint egyéb daganatok esetén, az új szerek is hagynak még piaci lehetőségeket azon fejlesztők számára, akik a közeljövőbeli belépést fontolgatják.

A melanóma-szerek fejlesztése területén – itt 12 éve nem regisztráltak új gyógyszert – 70 kísérleti szert találhatunk, ezek többsége molekulárisan célzott vagy immunológiai terápia. Nyolc készítmény van késői fázisban, amelyek az előrejelzések szerint 2019-re 675 millió dollárnyi értékben kerülnek majd eladásra.

A pajzsmirigy-rák gyógyítása terén főleg többcélpontú tirozinkináz-gátlók vannak kísérleti stádiumban, négy közülük késői fázisban, amelyek az előrejelzések szerint 2019-re 97 millió dollárnyi értékben kerülnek majd eladásra. Valószínűleg legalább egy olyan szer is lesz, amelyik alkalmas a medulláris forma kezelésére – ilyen indikációban jelenleg egyetlen szer sincs a piacon.

A neuroendokrin tumorokkal kapcsolatos kísérleti szerek – 13 féle van belőlük – zöme citotoxikum, illetve 3 közülük késői fázisban lévő molekulárisan célzott vagy immunológiai terápia, amelyek az előrejelzések szerint 2019-re 185 millió dollárnyi értékben kerülnek majd eladásra. Mivel ebben az indikációban súlyos a gyógyszerhiány, a kereslet az új szerek iránt még úgy is nagy lesz, hogy az érintett betegpopuláció kicsi.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés